A cseh kormány nem kér az oroszbarát szlovákokból

külföld
március 07., 06:25

Petr Fiala cseh miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya nem vesz részt informális egyeztetéseken a Robert Fico vezette szlovák kormánnyal. A két szomszédos ország korábban rendszeresen tartott kormányközi kabinetüléseket.

A cseh és a szlovák kormány közötti viszony azután kezdett romlani, hogy Fico tavaly októberben újra miniszterelnök lett. A populista szlovák politikus egyik fő kampányígérete az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok leállítása volt.

Álláspontján később sem változtatott. Többek között arról beszélt, hogy a háború befejezéséhez Ukrajnának területeket kellene átadnia Oroszországnak. Ezzel szemben a cseh kormány továbbra is támogatta Ukrajnát.

A Fiala és Fico közötti különbségek a február végi V4-csúcson is látszódtak. A visegrádi országok vezetői a háború kérdésében teljesen mást gondolnak. Donald Tusk lengyel miniszterelnök Fialával, Orbán Viktor Ficóval ért egyet.

Petr Fiala
photo_camera Petr Fiala Fotó: Németh Dániel/444

A cseh-szlovák viszonyt tovább rontotta, hogy a szlovák külügyminiszter – Szijjártó Péterhez hasonlóan – Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt március 2-án Törökországban.

A cseh Európa-ügyi miniszter a múlt héten Ficónak is odaszúrt, amikor a szlovák miniszterelnök egy olasz légvédelmi rendszer kivonásáról panaszkodott. Martin Dvořák azt mondta, hogy Ficónak talán Vlagyimir Putyinhoz kellene fordulnia, ha úgyis olyan jó barátok.

(via Politico)