Már ma NATO-tag lehet Svédország

külföld
március 07., 07:15

Washingtonba repült szerdán Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, hogy Svédország NATO-csatlakozásának utolsó lépéseit is megtegye - írja a Politico.

Miután tegnap Sulyok Tamás köztársasági elnök (első hivatalos döntéseként) aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti döntést, elhárult az utolsó akadály is, így akár már a mai napon felvonhatják Brüsszelben a svéd lobogót. Magyarország még az utolsó pillanatban is pepecselt, Lezsák Sándor ideiglenes elnök korábban addig húzta az időt a törvény aláírásával, hogy annak ratifikálása már nem a köztársasági elnök jogköreit Novák Katalin lemondása után ideiglenesen birtokló (de Svédország NATO-csatlakozását nem kifejezetten támogató) Kövér Lászlóra, hanem Sulyokra maradt.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Orbán Viktor 2024. február 23-án.
photo_camera Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Orbán Viktor 2024. február 23-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az utolsó lépések már pusztán adminisztratív jellegűek, és alig néhány óra alatt elvégezhetőek: a csatlakozási dokumentumot az Egyesült Államok Külügyminisztériumában helyezik letétbe.

Ezután kerül majd sor a hivatalos zászlófelvonási ünnepségre, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig a napokban jelentheti be Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez.