Megkímélték Kövér Lászlót attól, hogy neki kelljen aláírnia Svédország NATO-csatlakozását

POLITIKA
március 02., 15:20
Kövér László, az Országgyûlés elnöke 2023 november 10-én
photo_camera Kövér László, az Országgyûlés elnöke 2023 november 10-én Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Lezsák Sándor, az Országgyűlés ideiglenes elnöke szombaton aláírta Svédország NATO-csatlakozásról szóló országgyűlési döntést, így minden akadály elhárult a skandináv ország ratifikációja elől.

Az elnök továbbította a jogszabályt a köztársasági elnök hivatalához. A köztársasági elnöknek innentől számítva öt napja van kihirdetni a törvényt.

A magyar országgyűlés volt az utolsó a tagállamok között, amely jóváhagyta a döntést, annak ellenére, hogy a kormány hónapokon át tartotta magát ahhoz, hogy nem lesz utolsó a sorban.

A képviselők február 26-án hagyták jóvá Svédország NATO-csatlakozását. A ratifikációval egy napon választott új köztársasági elnököt is az országgyűlés, Sulyok Tamás személyében.

A helyzet érdekessége, hogy az országgyűlés elnöke végül több nap késéssel március 2-án írta alá a törvényt, és küldte tovább a köztársasági elnöki hivatalnak.

Ennek azért van jelentősége, mert Sulyok Tamás március 5-én foglalja el hivatalát, így az ötnapos határidő már az ő mandátuma idején jár majd le.

Vagyis az Országgyűlés kegyes volt Kövér László ideiglenes államfőhöz: azzal, hogy egy héttel később továbbították csak a törvényt, megkímélték őt attól, hogy neki kelljen aláírnia a csatlakozást.

Amit Kövér ellenzett. Ő soha nem békélt meg igazán Svédországgal: ősszél még azt is lenyilatkozta, hogy a svédek gyűlölik hazájukat. (Reuters)