Ursula von der Leyen lesz az Európai Néppárt csúcsjelöltje az EP-választáson

eu
március 07., 12:39

Az Európai Néppárt (EPP) kongresszusának döntése alapján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke lesz a pártcsalád csúcsjelöltje a júniusi EP-választáson. Von der Leyen egyedüli jelöltként 400 támogató és 89 elutasító szavazatot kapott.

A bukaresti kongresszuson tartott beszédében Von der Leyen azt mondta, hogy egy erős, biztonságos és egységes Európát szeretne. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban arról beszélt, hogy Ukrajnát addig kell támogatni, ameddig csak szükséges.

A klímavédelem fontosságáról is beszélt, de az európai gazdatüntetésekre figyelemmel külön kiemelte azt is, hogy a klímavédelmi célokat a gazdaság versenyképességének fenntartásával együtt kell megvalósítani.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2023 október 27-én Brüsszelben
photo_camera Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2023 október 27-én Brüsszelben Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Bár az EPP szinte biztosan megnyeri az EP-választást, Von der Leyen csúcsjelöltsége egyáltalán nem garantálja, hogy folytathatja majd a munkát az Európai Bizottság élén. A csúcsjelölti rendszer 2014-es bevezetése óta ugyanis kettőből csak egyszer lett az a Bizottság elnöke, akit a győztes párt csúcsjelöltként indított.

A pozíció megszerzéséhez ugyanis az Európai Parlament mellett az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács támogatása is szükséges. Utóbbi szervezet 2019-ben nem támogatta az EPP csúcsjelöltjét, Manfred Webert, így lehetett kompromisszumos megoldásként Von der Leyen a Bizottság elnöke.

A második legnagyobb európai pártcsalád múlt hétvégén jelentette be csúcsjelöltjét. A szocialisták Nicolas Schmit luxemburgi politikust jelölik a Bizottság élére. Schmit jelenleg a szervezet foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosaként dolgozik.

(via Spiegel)