Kémkedésre is használható gyanús eszközöket fedeztek fel az amerikai kikötőkben található kínai darukban

külföld
március 08., 12:39

Egy új kongresszusi vizsgálat szerint néhány, az Egyesült Államok kikötőiben használt kínai daru olyan kommunikációs berendezéseket tartalmaz, amiket akár kémkedéshez is használhatnak, írja a CNN.

ZPMC daruk a szingapúri kikötőben
photo_camera ZPMC daruk a szingapúri kikötőben Fotó: ALPHONSUS CHERN/SPH Media via AFP

A képviselőház belbiztonsági és a Kínával foglalkozó különbizottsága által végzett vizsgálat az amerikai kikötőkben és kapcsolódó létesítményekben telepített több mint 200 kínai gyártmányú daruval foglalkozott. Az egyik képviselő szerint a darukra telepített berendezések - távoli kommunikációra használható mobilmodemek - nem szerepelnek az amerikai kikötők és a kínai darugyártó ZPMC közötti szerződésben.

„A vizsgálat olyan gyenge pontokat talált az amerikai kikötőkben lévő darukban, amik lehetővé tehetik a Kínai Kommunista Párt számára, hogy kémkedéssel ne csak a versenytársaknak árthasson, hanem megzavarhassa az ellátási láncokat és a rakományok mozgását” – mondta Mark Green képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke a CNN-nek adott nyilatkozatában. Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy a vádak teljesen alaptalanok.

A parti őrség szerint a kínai gyártmányú daruk teszik ki az amerikai kikötőkben használt daruk közel 80 százalékát. Ezek gyakran távolról is vezérelhetők, így kikerülhető a kikötő hagyományos informatikai biztonsági védelme. Ez azt jelenti, hogy egy hacker, aki hozzáfér a daruk hálózatához, fontos információkat szerezhet a kikötők működéséről.