Macron szerint az abortuszjogokért folytatott harcnak még nincs vége

külföld
március 08., 14:56

Hétfőn Franciaországban alkotmányban rögzítették az abortuszhoz való jogot, de Emmanuel Macron szerint az abortuszjogokért folytatott harcnak még nincs vége - írja a Guardian. A francia elnök szerint Franciaország „nem nyugszik addig, amíg az ígéretet be nem tartják az egész világon”.

Macron vasárnap a Tunéziában
photo_camera Macron vasárnap a Tunéziában Fotó: Ludovic Marin/AFP

Macron a döntés alkotmányos rögzítése alkalmából tartott ünnepségen beszélt arról, hogy a történelmi változás a „szabadságért folytatott hosszú, könnyekből, tragédiákból és megtört sorsokból álló harc” megpecsételése. Szerinte ez az alkalom emlékeztet „a nők generációinak sorsára, akiket megfosztottak a legintimebb döntéstől: hogy vállalnak-e gyermeket vagy sem”.

„Igen, túl sok éven át mások pecsételték meg a nők sorsát. Az életüket foglyul ejtették, a szabadságukat semmiben vették.”

Macron beszédében elmondta, hogy szeretné, ha az intézkedés bekerülne az EU alapjogi chartájába, és általános joggá válna.

„Ez a történet még nem ért véget a mai nappal, ez még csak a harc kezdete. Franciaország lett az egyetlen ország a világon, aminek alkotmánya kifejezetten védi az abortuszhoz való jogot, mi pedig nem nyugszunk, amíg ezt az ígéretet nem tartják be az egész világon. Ezt a harcot a mi kontinensünkön, a mi Európánkban fogjuk megvívni, ahol a reakciós erők először és mindig a nők jogait támadják, mielőtt tovább mennének a kisebbségek, az elnyomottak és mindenkinek a szabadságjogai ellen” - figyelmeztetett.

A francia parlamentet alkotó képviselők és szenátorok hétfőn a versailles-i palotában tartott együttes ülésen szavazták meg az abortusz alkotmányos jogként való rögzítését. A 925 szavazásra jogosult parlamenti képviselő közül 780 támogatta a módosítást, ami garantált szabadságot biztosít a nőknek az abortuszhoz.