Magyarországon gyári munkásként kétszer annyit keres, mint a Fülöp-szigeteken vegyészmérnökként

gazdaság
március 09., 09:07

A Fülöp-szigetekről több mint 10 ezer vendégmunkás dolgozik Magyarországon, az ukránok, a szerbek és a vietnámiak mögött a 4. legtöbb dolgozó innen érkezik. A Deutsche Welle videóján ketten mesélnek magukról.

Gonzales Jennyvie Berganio gyógyszerészként dolgozott otthon, de Magyarországon gyári munkásként kétszer annyit keres. A biztos és - számára - jól fizető munka miatt két gyerekét hagyta otthon.

Gallos Baby Monette Galang 36 éves, vegyészmérnök. Azt mondja, hogy a Fülöp-szigeteken a friss diplomások kapnak elsősorban munkát, mert nekik keveset kell fizetni. Ő már idősnek számít, otthon nem talált munkát.

link Forrás

A videóban megszólalt egy Fülöp-szigeteki munkaközvetítő, aki szerint bár Ausztriában sokkal jobb fizetéseket kínálnak, a magyarországi munkákra is bőven van jelentkező.

Tavaly nettó 550 eurós (215 ezer forintos) keresettel csábították a filippínó munkásokat Magyarországra egy hirdetésben gyári vagy mezőgazdasági területre.

A videóba megszólaló két vendégmunkásnál a munkáltató fizeti a repülőjegyet, vízumot, biztosítást, étkezési hozzájárulást kapnak, a lakhatást is a cég intézi, és - ami fontos az otthoniakkal való kapcsolattartásban - ingyenes a wifi. Kedvesek velük a magyarok - mondják a megszólaló vendégmunkások.

A kormány idén 65 ezer főben maximalizálta a munkavállalási célból kiadható tartózkodási engedélyek számát. Meghatározta azokat a szakmákat is, amikben nem dolgozhat vendégmunkás. A lista elég hosszú, szerepel rajta többek között a tanár, a piaci árus, a kubikos, a villamosvezető és a metróvezető is. Az autóbusz-vezető ugyanakkor nem.

Február elején megírtuk, hogy a kormány „kulturálisan közelálló”, „ könnyen integrálható”, fehér, keresztény munkásokat látna szívesen az országban.