A Belügyminisztérium elrendelte a gyerekotthonok soron kívüli ellenőrzését

POLITIKA
március 11., 17:37

Szoros összefüggésben az elmúlt hetekben a sajtóban megjelent beszámolókkal, amik a hazai gyerekotthonokkal kapcsolatos elképesztő viszonyokról számoltak be, a Belügyminisztériumhoz tartozó szociális ügyekért felelős államtitkárság helyettes államtitkára, Csízi Péter február 29-én elrendelte az összes állami, nem állami és egyházi fenntartásban működő, a gyerekvédelmi törvény hatálya alá tartozó gyerekotthon soron kívüli hatósági ellenőrzését – tudta meg a Magyar Narancs.

A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon 2024. február 6-án.
photo_camera A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon 2024. február 6-án. Fotó: Kristóf Balázs/444

A BM a lapnak azt írta, a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzésének célja az intézmény működésére kiterjedő átfogó vizsgálat oly módon, hogy a hatósági ellenőrzések, gyorsított ütemben, legkésőbb április 30-ig lezáruljanak. Az ellenőrzés 530 bentlakásos gyerekintézményt érint, amik közül 416 állami, 6 nem állami, 108 pedig egyházi fenntartású. Bűncselekmény gyanúja esetén rendőrségi feljelentést tesznek az ellenőrzést végző kormányhivatalok.

Február végén beszéltünk Bárnai Árpáddal, aki öt éve dolgozott a bicskei gyerekotthonban, amikor egy 12 éves gyerek először beszélt neki arról, mi történt vele az igazgató irodájában. Hiába jelentett feletteseinek, végül neki kellett távoznia, az igazgató pedig még évekig bántalmazhatta a rá bízott gyerekeket.