Az Európai Parlament jogi szakbizottsága megszavazta az Európai Bizottság beperlését a magyar uniós pénzek feloldása miatt

külföld
március 12., 08:27

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfőn este zárt ajtók mögött szinte egyhangúlag úgy döntött, beperli az Európai Bizottságot amiatt, mert tavaly karácsony előtt megalapozatlanul, kellő jogalap nélkül szabadított fel 10,2 milliárd euró forrást Magyarországnak, írja a Politico a hírlevelében.

Az ülésen 16 támogató, egy ellenző és nulla tartózkodó szavazat érkezett. Tavaly decemberben az Európai Bizottság felszabadított a befagyasztott 21,7 milliárdos kohéziós keretből 10,2 milliárd eurót, amelyet még a jogállamisági problémák miatt zártak el Magyarország elől.

A Bizottság akkor a közleményében azt írta: „Alapos vizsgálatot és a magyar kormánnyal folytatott többszöri eszmecserét követően a Bizottság úgy véli, Magyarország megtette azokat az intézkedéseket, amelyek meghozatalára kötelezettséget vállalt annak érdekében, hogy a Bizottság úgy ítélje meg, hogy az EU Alapjogi Chartájára vonatkozó horizontális felhatalmazó feltétel teljesül az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően. Ez azt jelenti, hogy a kohéziós politikai finanszírozás egy része nem lenne többé zárolva, és így Magyarország megkezdheti a mintegy 10,2 milliárd EUR összegű visszatérítés igénylését.”

Januárban már voltak olyan hírek, melyek szerint az Európai Parlament pert indít az Európai Bíróság előtt az uniós pénzek kifizetése miatt. A mostani szakbizottsági döntés után az EP-elnökök testülete a nagy frakciók vezetőivel együtt csütörtökön döntenek a per tényleges megindításáról. (via portfolio.hu)