Elsöprő többséggel szavazta meg a TikTok betiltásáról szóló törvényjavaslatot az amerikai képviselőház

külföld
március 13., 16:42

Az Egyesült Államok Képviselőháza szerdán elfogadta a törvényjavaslatot, ami arra kötelezné a TikTok anyavállalatát, a ByteDance-t, hogy adja el a közösségi platformot, írja a Guardian.

A javaslat szerint a ByteDance a törvény életbe lépése után 180 napon belül köteles lenne eladni a TikTokot egy, a kormányzat által jóváhagyott amerikai cégnek. Ha ezt nem teszi meg, az appot egyszerűen betilthatnák.A javaslatot elsöprő többséggel, 352-65 arányban fogadta el a testület, azonban a jövője bizonytalan a Szenátusban. Néhány demokrata képviselő nyilvánosan ellenezte a törvényjavaslatot a szólásszabadsággal kapcsolatos aggályokra hivatkozva, szerintük a korlátozásoknak az egész területre vonatkozniuk kellene.

photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Keddi cikkünkben azt írtuk, hogy alig egy hónappal az után, hogy a novemberi amerikai választásra készülő Joe Bidennek is lett saját Tiktok-csatornája, az amerikai elnök arról beszélt, hogy aláírna egy olyan törvényt, ami gyakorlatilag betiltaná a kínai appot/médiacsatornát/kémszoftvert. Ennél jobb példát nehéz is lenne találni arra, hogy milyen ambivalens módon áll Amerika és a nyugati világ az eszközhöz, ami egyfelől nyilvánvalóan pekingi érdekeket szolgál ki, másfelől viszont az emberiség jelentős részének egyik kedvenc szórakozása és kommunikációs csatornája lett.