A német oktatási miniszter szerint fel kell készíteni a diákokat a háborúra

külföld
március 16., 19:41
Bettina Stark-Watzinger, német oktatási és kutatási miniszter 2024 március 14-én Berlinben
photo_camera Bettina Stark-Watzinger, német oktatási és kutatási miniszter 2024 március 14-én Berlinben Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Németországban a diákokat sokkal jobban fel kell készíteni azokra a lehetséges krízisekre és katasztrófákra, amikkel életük során szembesülhetnek és amik szabadságukat fenyegethetik – nyilatkozta szombaton Bettina Stark-Watzinger német oktatási miniszter.

A liberális FDP-tag Stark-Watzinger szerint a legjobb eszköz, ha a diákok elsajátítják és gyakorolják a polgári védelem különböző formáit az iskolában. A miniszter szerint a cél az kell legyen, hogy „erősítsük ellenálló-képességünket” jelen körülmények között.

Szerinte fontos lenne a német iskolákban bevezetni azokat a polgári védelmi gyakorlatokat, amiket Angliában már most gyakorolnak.

Stark-Watzinger azt is elmondta, hogy a társadalom egészének általánban is jobban fel kell készülnie az olyan válsághelyzetekre, mint a háború, egy pandémia vagy egy természeti katasztrófa.

Stark-Watzingern szerint erősíteni kellene az oktatási intézmények és a fegyveres testületek közötti kapcsolatot is, és azt se bánná, ha katonai vezetők korlátozás nélkül látogathatnának iskolákat, hogy megismertessék a diákokkal a Bundeswehr munkáját. Arra utalva mondta ezt, hogy a Bundeswehr fiatal tisztjei jelen szabályok szerint csak tanárok vagy iskolaigazgatók meghívására látogathatnak németországi iskolákat. (DW)