Nagy István vetőmagokat adott át a csádi mezőgazdasági miniszternek

POLITIKA
március 17., 16:15

Agrár szaktanácsadási programmal, mintafarmmal és felsőoktatási együttműködésekkel segítené hazánk Csád mezőgazdaságát és stabilitását - jelentette ki Nagy István tárcavezető, aki Keda Ballah mezőgazdasági termelési miniszterrel tárgyalt vasárnap - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Ünnepélyes vetőmagátadás
photo_camera Ünnepélyes vetőmagátadás N’Djamenaban Fotó: Agrárminisztérium

A miniszter az egyeztetésen kiemelte, fontos, hogy Csádban stabilitás és kiszámíthatóság legyen. Hazánk éppen ezért több területen is szeretne segítséget nyújtani a közép-afrikai országnak. Nagy István az egészségügyet, az agrárium fejlesztését és az oktatási együttműködések megerősítését említette meg példaként. Hazánk kész egy mintafarmot létrehozni a térségben, ahol az öntözésfejlesztési technológiákat lehet bemutatni és a vetőmagokkal is lehet kísérleteket folytatni. A tárcavezető partnere figyelmébe ajánlotta a magyar öntözésfejlesztési technológiákat, melyek révén csökkenteni lehet a párolgást, és a talajban jobban meg lehet tartani a vizet, így még eredményesebben lehet gazdálkodni.

A térség stabilitásának fenntartásában kulcsszerep hárul Csádra, éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az élelmezésbiztonságra is. Kifejtette, Magyarország kész egy Ugandához hasonló agrár szaktanácsadási rendszert is elindítani az országban, amely tovább növelné az agrár szaktudást.

A miniszteri szintű tárgyalás résztvevői
photo_camera A miniszteri szintű tárgyalás résztvevői Fotó: Agrárminisztérium

Nagy István az oktatási együttműködések szorosabbra fűzését is felajánlotta. Ennek értelmében hazánk támogatná a diákok cseréjét és a tudásátadás megkönnyítését a két ország között. A tárcavezető példaként említette a hazánk közreműködésével működő FAO agrárösztöndíj programot és a Stipendium Hungaricumot.

Mióta elindult Orbán Gáspár közreműködésével a csádi katonai misszió előkészítése, egymást követik a magyar felajánlások. Február végén Szijjártó Péter a csádi külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a magyar kormány széleskörű együttműködési programot indít Csáddal a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának erősítése, a gazdaság fejlesztése, ezáltal a migráció kiváltó okainak kezelése céljából. Pont aznap lőtték le katonák a stabil kormány ellenzékének vezetőjét.