Az izraeli hadsereg hajnalban behatolt az Al-Sifa kórházba

háború
március 18., 05:53

Az izraeli hadsereg hétfőre virradóan rajtaütést hajtott végre a legnagyobb gázai kórházban, az Al-Sifában. Egy hajnalban közzétett videóüzenetben Daniel Hagari, a védelmi erők szóvivője azt mondta, a támadással azonnali fellépést követelő hírszerzési információkra reagáltak.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat szerint a Hamász fegyveresei reggelre tűzharcba kerültek az izraeli csapatokkal.

link Forrás

Egyelőre nem tudni, hány civil tartózkodik jelenleg is az épületben, ahol rettenetes körülmények uralkodnak az október óta tartó izraeli bombázások következtében. A betegeknek és az egészségügyi személyzetnek nem kötelező elhagynia a kórházat, de Hagari szerint evakuálási folyosót hoznak létre, hogy a civilek kimenekülhessenek az épületből.

„Tudjuk, hogy a Hamász magas rangú terroristái [újra] összegyűltek a Sifa Kórházban, innen irányítják a támadásokat az izraeli területek ellen”,

mondta, majd felszólította a Hamász fegyvereseit, hogy adják meg magukat.

Az izraeli hadsereg azután indított háborút a Gázai övezetben, hogy a Hamász október hetedikén több ezer embert mészárolt le, és több száz embert ejtett túszul Dél-Izraelben. A gázai egészségügyi minisztérium szerint azóta több mint harmincezer ember halt meg palesztin területen. Október óta a palesztin civil áldozatokra hivatkozva egyre több európai politikus és nemzetközi segélyszervezet latolgatja a gázai csapás jogosultságát, legalábbis arányosságát, és követel tűzszünetet Izraeltől.

Címlapon: Izraeli katonák az Al-Sifa Kórháznál tavaly novemberben. Fotó: AFP (Haaretz, BBC)