Medve sebesített meg öt embert Liptószentmiklóson

természet
március 18., 14:37

Medve sebesített meg öt embert Liptószentmiklóson (Liptovský Mikuláš) – közölte vasárnap Ján Blchác, a szlovákiai város polgármestere. A tájékoztatás szerint a 10 és 72 év közötti sérültek harapásokat és karmolásokat szenvedtek, de időközben már elhagyhatták a kórházat. Az áldozatok egyike majdnem elvesztette egyik szemét.

A 31 500 fős városban válságtanács ült össze a történtek miatt. A medve előzetes értesülések szerint a Vág folyón kelhetett át, majd eltévedt a lakott területen. A vadállatot egy bevásárlóközpont mellett is látták, de végül egy erdős területre el tudták kergetni. A hatóságok a medve kilövését tervezik.

link Forrás

Péntek este az Alacsony-Tátrában egy túrázó fehérorosz nő vesztette életét, aki egy medve elől menekülve zuhant le egy magaslatról.

Az 1980-as évek vége óta Közép- és Kelet-Európában javult a környezetvédelem, ezt pedig ahhoz vezetett, hogy a medvék visszatértek a természetes élőhelyükre a Kárpátokon át, amik Romániától Nyugat-Ukrajnán át Szlovákiáig és Lengyelországig húzódnak. Szlovákiában az elmúlt években több medvetámadás is történt, köztük több mint egy évszázad után az első halálos támadás 2021-ben. (Guardian, MTI)