Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte Mészáros Lőrinc másik cégének közbeszerzését

gazdaság
március 18., 20:57

Mészáros Lőrinc cége, az OPTESZ OPUS Zrt. kénytelen volt közbeszerzést kiírni, mivel közszolgáltatást nyújt. A két energetikai szereplőnek, az OPUS Tigáz Zrt.-nek és az OPUS Titász Zrt.-nek a működését támogató tevékenységeket koordináló OPTESZ „Gépjárművek tartós bérlete és szolgáltatásai” tárggyal írt ki közbeszerzést. A tendert Mészáros Lőrinc egyik cége, a Mészáros M1 Kft. nyerte el – írta meg az Átlátszó.

Az OPTESZ 130 (+ opcionálisan 21) darab (kis)haszongépjármű beszerzésére, tartós bérlésére írt ki közbeszerzést, a meghívásos eljárásra jelentkeztek:

  • Mészáros M1 Kft.,
  • Mercarius Flottakezelő Kft.,
  • MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft.

Az utóbbit kizárták, miután a jelentkezési határidőt 17 másodperccel lekéste. A Mészáros M1 2,5 milliárd forintos, a Mercarius 2,58 milliárdos ajánlatot tett, így az előbbi nyert.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én.
photo_camera Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

A kiírásban rendkívül rövid a szállítási idő: 30-as súllyal szerepelt a 100-as értékelési skálán. Az Átlátszó közbeszerzési szakértője azt mondta, még nem találkozott ennyire felsúlyozott szállítási idővel. A közbeszerzés kiírója gyanúsan specifikus referenciát is kért a résztvevőktől: 95 autó tartós bérletét, „amely során autómentésnél a legközelebbi telephelyen az autó kiürítésének, átrakodásának lehetősége is biztosított volt”.

Az Átlátszó bejelentést tett a Közbeszerzési Hatóságnál, hogy az megállapítsa, fennálltak-e versenykorlátozó közbeszerzési feltételek, illetve fennáll-e az érintett cégeknél az összeférhetetlenség.

Nem ez az első eset, hogy a Mészáros M1 Kft. nyert meg egy olyan közbeszerzést, amit az OPTESZ írt ki, tavaly egy 2,9 milliárd forintos tendert nyert így a cég.