Európa legmagasabb tornyát építhetik Budapestre

Budapest
március 19., 09:16

Újabb részletek derültek ki a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról, a Khaleej Times beszámolója szerint már Európa legmagasabb tornyát húznák fel Budapesten.Utóbbi azért érdekes, mert eddig arról volt szó, hogy 220-240 méteres felhőkarcoló épülhet Rákosrendezőn, de Európa legmagasabbja jelenleg a 310 méteres Varsói Torony, vagyis ha tényleg Európa legmagasabb felhőkarcolóját húzzák fel Budapesten, annak 310 méternél magasabbnak kell lennie.

photo_camera A Varsói torony Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

A lap azt írja, a Mohamed Alabbar emirátusi üzletember tulajdonában álló Eagle Hills Properties a magyar kormánnyal együttműködve nemcsak „Európa legmagasabb tornyát”, de egy bevásárlóközpontot is épít majd, és a megaprojekt részeként „egy részben elhagyott vasútállomást is fejlesztenek”.

Alabbar nem árult el részleteket a tervezett budapesti mini-Dubajról, csak annyit mondott, hogy „izgatottan várják a Magyarország által kínált perspektívát”, illetve hogy „őszinte megtiszteltetés” számukra, hogy „partneri viszonyt alakítanak ki ebben a jelentős fejlesztésben”. Alabbar volt az építtetője a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifának is.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy héttel ezelőtt találkozott Táni bin Ahmed al-Zejudival, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi miniszterével, és aláírták azt a megállapodást, aminek keretében ötmilliárd eurós óriásberuházással megépülhet a rákosrendezői mini-Dubaj.