Oroszország amerikai magáncégek műholdfelvételeit használhatja az Ukrajna elleni támadásaihoz

háború
március 19., 06:09

Oroszország általában azután támad meg rakétákkal Ukrajnában egy-egy objektumot, hogy azokról műholdfelvételek készülnek, írja a Meduza az Atlantic cikke alapján. A cikk szerint „az, hogy a felvételeket támadások követték, túl sokszor fordult elő ahhoz, hogy véletlenszerűnek lehessen nevezni”.

photo_camera Fotó: -/AFP

Arra jutottak, hogy „több száz” olyan eset történt, amikor a támadások előtt műholdképeket kértek, például 2022 tavaszán, a Lviv és a Mirgorod melletti repülőtér elleni támadások előtt, és Kijev 2024. januári bombázása előtt is.

Ukrajna védelmiminiszter-helyettese, Jekatyerina Csernorenko azt mondta, azt gyanítják, hogy Oroszország egy harmadik félen, pontosabban cégeken keresztül vásárol műholdképeket a támadásaihoz.

Egy az Atlanticnak nyilatkozó ukrán forrás azt mondta, a műholdképeket készítő magáncégeknek még a felvételek elkészítése előtt közölnie kellene az ukrán hadsereggel, hogy milyen megrendeléseket kaptak. Ahogy szerinte azt is vizsgálni kellene, hogy kik vásárolnak ilyen képeket, a vizsgálatba pedig be kellene vonni „esetleg a titkosszolgálatokat is”.