Nyilvánosságra hozták a legdurvább szlovák maffialeszámolás egyik magyar elkövetőjének vallomását

bűnügy
március 20., 11:21

A Paraméter közölte Bodoky Károlynak, az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság egyik elkövetőjének vallomását. Ezt a vallomást furcsa módon nem Szlovákiában, hanem Budapesten, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodáján rögzítették 2022. április 13–án. Azért, itt, mert Bodokyt 2021-ben egy magyar nyomozás során fogták el Németországban, és Budapestre szállították. Ez a magyar nyomozás az úgynevezett Döcher-ügyben zajlott, és arra jutott, hogy a rimaszombati származású Bodoky ölte meg egy hónappal a dunaszerdahelyi mészárlás előtt Budapesten Döcher Györgyöt és annak testőrét.

Az 1999. február 2-án Budapesten elkövetett Döcher-gyilkosság helyszíne.
photo_camera Az 1999. február 2-án Budapesten elkövetett Döcher-gyilkosság helyszíne. Forrás: Arcanum

A rendőrök arra is rájöttek, hogy a Döcher-ügy és a rimaszombati gyilkosságoknak nem csupán az egyik elkövetője azonos, hanem össze is függenek. A Paraméter erről így ír:

A dunaszerdahelyi Sátor Lajos segített magyarországi társának, a Turekként ismert Uszikov Alexnek (korábban: Debreczeni Alex, azelőtt: Haris Sándor) likvidálni utóbbi legjobb barátját, Döcher Györgyöt, a "Csontkezűt", valamint annak segédjét, Dimitrov Marinov Dimovot, majd Turek cserébe részt vett a dunaszerdahelyi Pápay-klán lemészárlásában, hogy Sátor Lajos a két évig húzódó helyi maffiaháború végeztével visszatérhessen a Csallóközbe.

Ezért a magyar eljárásban felvették Bodoky vallomását a Dunaszerdahelyen történtekről. 1999. március 25-én három, fekete rendőrségi overallt és símaszkot viselő gépfegyveres hatolt be a dunaszerdahelyi Fontána étterembe és lőtt halomra tíz embert, köztük az egyik maffiaklán vezérét, Pápay Tibort.

Eddig úgy volt ismert a történet, hogy két fegyveres felment az étterem felső szintjére, ott lemészárolták 113 lövéssel a Pápay-klán vezetőjét és tagjait, míg a harmadik társuk lent tartotta sakkban a vacsorázó vendégeket. A szlovák nyomozás arra jutott, hogy Bodoky Károly és Uszikov Alex „Turek" voltak a két lövöldöző, míg Szamaránszky Árpád „Paprika" várt lent. Bodoky azt vallotta, ő volt az, aki nem lőtt, hanem lent várt, amíg két társa kiürítette a tárakat.

A dunaszerdahelyi Fontána étterem a tízes gyilkosság utáni estén.
photo_camera A dunaszerdahelyi Fontána étterem a tízes gyilkosság utáni estén. Fotó: rendőrségi felvétel

Bodoky messziről kezdi a vallomását. Elmeséli, hogy került közel a maffiózókhoz, hogyan zajlott a tervezés, az előkészületek. Azt is, hogy egy dunaszerdahelyi lakásban készülődtek, ott várták a jelzést arra, hogy Pápayék a Fontánában összegyűltek. Arról is beszélt, hogy hárman egymással magyarul beszéltek, hisz mindannyian felvidéki magyarok.

„Amint odaértünk a Turek ment elöl, a Paprika középen, míg én hátul maradtam, de az is lehet, hogy a Paprika ment elöl, mivel neki volt helyismerete. Arra már nem emlékszem biztosan, hogy ki kiabált, vagy én vagy a Paprika, azt kiabáltuk szlovákul, hogy rendőri akció, mindenki feküdjön le!” – mondta az akció elejéről.

„Amikor a Turek és a Paprika felszaladt a lépcsőn, hallottam, hogy kiabáltak szlovákul, hogy rendőri akció, feküdjenek le. De szinte azonnal elkezdődött a lövöldözés. Ez annyira hangos volt, és olyan nagy füstöt csinált, hogy nekem végtelennek tűnt ez az egész, és nagyon be voltam tojva, de nem mertem elmenni vagy elszaladni. Amikor ők felszaladtak ketten és hallottam, hogy kiabáltak, én azzal törődtem, ami az én munkám volt. Ott, ahol én voltam, nyolc vagy tíz ember lehetett, akik lefeküdtek a földre, és rám se néztek.

Ahogy hallottam a lövéseket egy idő után, amikor már hosszúnak tűnt az idő, felszaladtam félig a lépcsőn és láttam, hogy ott még lőnek. Az egyikük, én úgy gondolom, hogy a Turek, rám nézett, és azt mutatta, hogy menjek le. Én csak a Tureket és a Paprikát láttam. Azoknak is csak a felsőtestét, a földön fekvő embereket nem, annyira nem mentem fel. A fegyvereket lefele tartva lőtték a föld irányába, amikor a Turek mutatta, hogy menjek le.”Bodoky azt vallotta, hogy egy barátja segítségével hagyta el Dunaszerdahelyet, ahonnan rimaszombati otthonába ment, majd egy több hónapos elvonókúrára attól tartva, hogy „Turek” ki akarja majd végezni, nehogy terhelő vallomást tegyen a Fontanában történtekről.

A teljes leiratot a Paraméter oldalán lehet elolvasni.

A Fővárosi Törvényszéken, 2024. február 29-án tartották azt a tárgyalást, ahol felolvasták a beismerő vallomás jegyzőkönyvét. A szlovákiai magyar lap kitér arra, hogy Szlovákiában még csak a nyomozás tart Bodoky és a tízes gyilkosság ügyében, a vádirat még el sem készült. A helyi ügyészség még arra sem tudott válaszolni, ez mikor történik majd meg.