Vera Jourová szerint nagyon egyenlőtlen, hogy 3 és fél millió Fidesz-szavazó blokkolja a 460 millió ember életéről szóló döntéseket

eu
március 20., 12:18

Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint megreformálná az Európai Tanács döntéshozatalát. A külpolitikai témákban jelenleg egyhangúlag döntenenek az uniós állam- és kormányfők, ez biztosítja a vétózás lehetőségét Orbán Viktornak. A javaslatról Vera Jourovát, a Bizottság alelnökét kérdeztük Brüsszelben.

Jourová elmondta, hogy a javaslat az Unió bővítési tervével függ össze. A jelenlegi döntéshozatali modell 27 tagország mellett már nehezen működik. Harmincnál több esetében pedig még kevésbé fog.

A vétó kulcskérdés, mert a kisebb tagállamok egyetlen eszköze, hogy érdemben befolyásolják a döntéshozatalt. Emiatt nem csak Magyarországnak fontos. Ugyanakkor Jourová szerint többször előfordult, hogy valaki visszaélt a vétójával. Zsarolták a többieket olyan kérdésekben, amik nem is kapcsolódtak az adott témához.

Vera Jourová
photo_camera Vera Jourová Fotó: Molnár Kristóf/444

Jourová szerint nagyon egyenlőtlen, hogy 3 és fél millió Fidesz-szavazó blokkolja a 460 millió ember életéről szóló döntéseket biztonsági, külpolitikai kérdésekben. A Bizottság szerdán megvitatott javaslatában a reform elindítását javasolta. Cél, hogy a vétót megtartsák, de csak a létfontosságú esetekre. Például a tagállamok stratégiai nemzeti érdekeiről szóló döntésekre.

Kiutazásunkat az Európai Parlament támogatta.