Lázár kiszervezte a MÁV-csoport beszerzéseit a gimis évfolyamtársának

belföld
március 21., 06:35

Az építési és közlekedési tárca alá tartozó állami vállalatoknak mostantól Lázár János régi ismerőse, pontosabban volt gimnáziumi évfolyamtársa, Bada János által vezetett cégen keresztül kell intézni az eszközbeszerzést – írja a 24.hu.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ahogy a lap is írja, elvették a többi között az 57 ezer munkavállalót összefogó MÁV Zrt., a vasúti személyszállítást lebonyolító MÁV Start, a Volánbusz és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetésének önálló döntési jogköreit, és már a mozdonyalkatrésztől a gumiabroncson át az üzemanyagig gyakorlatilag minden vásárlás és eszközbeszerzés ügyében a MÁV SZK-nál kell leadniuk a rendelést. Így összesen 700–800 fő is átkerült a Bada János által irányított céghez.

Bada korábban a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértői testületében dolgozott, 2018-ban pedig a szintén a Lázárhoz köthető Batidai Vadászkastélyt működtető Grosswiese Zrt.-ben kapott vezetői állást. A 24.hu megkereste Lázár tárcáját, ahonnan továbbküldték őket a MÁV sajtóosztályához, onnan pedig azt a választ kapták, hogy „a központosítást a költséghatékonyság mellett a cégcsoport beszerzéseinek átláthatóbbá és gyorsabbá tétele, valamint a piaci verseny erősítése, kiszélesítése, transzparensebbé tétele is vezérelte”.

Egyébként Bada a tulajdonosa a Promenád24 nevű oldalnak is, ahol februárban „A buzizó polgármester és az »európai fideszes« meleg kézfogásaicímmel háborogtak azon, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter többször kezet rázott Márki-Zay Péterrel, ráadásul még rezsitámogatást és egyéb fejlesztési forrásokat is ígért neki.

A Promenád24-et a Dél-alföldi Média Centrum Kft. adja ki, ennek pedig Rákay Philip volt a tulajdonosa egészen március elejéig, amikor is közölte, hogy a cikkek miatt elnézést kér Navracsics Tibortól, eladja a portált, és a Lázár János-féle ménesbirtokból is kiszáll.