Zenekar nélkül, a Don Giovanni díszletei előtt ment le a zanzásított Hunyadi az Operaházban

KULTÚRA
március 21., 06:24

„Izgalmas friss hírek érkeznek az Operaház hátsó traktusából. Miután az erre szerződtetettek tiltakozásból nem bontottak díszletet, a szerda estére tervezett, általa rendezett Hunyadi László-előadást féltő Ókovács főigazgató az ilyesmihez nem értő, munkavédelmi oktatásban nem részesült irodai dolgozókat vezényelte ki díszletet bontani és építeni. Közben üzenet érkezett a kórus tagjaihoz, hogy az egyébként éppen a nagy kórusbetétjeiről ismert Hunyadi László mai előadása egyedi alkalomként kórus nélkül kerül színre. Talán attól tart Ókovács, hogy ők is sztrájkba lépnének?” – írta Szily László az Operaház kedd esti Don Giovannijáról szóló riportjában.

Nem a levegőbe beszélt, a szerda esti Hunyadi Lászlón soha nem látott jelentekkel folytatódott az operaházi sztrájksorozat.

Olvasónk elküldte Ókovács Szilveszter főigazgatói páholyból elmondott beszédét, ebben ismertette az este forgatókönyvét: az előadás előtt bejátszanak egy 25 perces filmet az Operaház történetéről, majd el lehet menni az „elhíresült büfébe”. A zenekar este 8-kor csatlakozik az előadáshoz, de csak a legismertebb részeket játsszák el. „Ez a haditerv. Akinek ez az ajánlat nem tetszik, az nyugodtan sarkon fordulat és elmehet” – mondta Ókovács.

link Forrás

A közönség egy részének az ajánlat nem nyerte el a tetszését, voltak, akik haza is mentek. Ők lemaradtak az ezúttal is ingyen osztogatott pezsgőről.

Jegyüket visszaváltani akaró nézők az Operaház szerda esti előadásán
photo_camera Jegyüket visszaváltani akaró nézők az Operaház szerda esti előadásán Fotó: olvasó

Végül az ígérettel ellentétben a zenekar sem jött be. Az index tudósítása szerint az eredetileg négyórás előadást végül egy és negyedóra alatt lezavarták az előző esti Don Giovanni díszletei között: az énekesek zongorakísérettel adtak elő néhány áriát, a végén a vastaps azért nem maradt el.

Egy szakszervezeti vezető szerint a mostani sztrájk oka az, hogy az Operában a művészi juttatásokon kívül 2009 óta nem volt számottevő bérfejlesztés, a kollektív szerződést pedig a 11 éve regnáló Ókovács Szilveszter főigazgató eltörölte.