„Ez a város ne a milliárdosok játszótere, hanem mindannyiunk közös otthona legyen”

Budapest
március 22., 20:37

A Szikra Mozgalom tüntetést szervezett péntek estére a mini-Dubajként emlegetett rákosrendezői beruházás ellen. Itt akar a kormány 10 milliárd dollárnyi arab pénzből - a saját szavai szerint - új millenniumi városrészt építeni. A legújabb hírek szerint itt húznák fel Európa legmagasabb felhőkarcolóját is.

A Szikra közleménye szerint a tüntetés előtt Sudár Orsolya, a Szikra zuglói polgármesterjelöltje megtudta a beruházás miatt kilakoltatással fenyegetett, MÁV szolgálati lakásokban élő emberektől, hogy pénteken az állami cég ígéretet tett a cserelakásokban való elhelyezésre. Ezt a Szikra úgy értékelte, hogy a tüntetésük már a kezdete előtt eredményre vezetett.

Tudósítóink szerint péntek este pár száz tüntető vonult a Kodály köröndtől a Kossuth tér széléig, az Építésügyi Minisztérium elé, miközben ilyesmiket skandáltak:

  • Dubaj helyett lakhatást, szociális bérlakást!
  • Zugló nem lesz luxusnegyed, lakásokat építsetek!
  • Bajban vagyunk, nem Dubajban!
  • Illetve az Opera előtt elhaladva: Éljen a sztrájk!
photo_camera Fotó: Kovács Bendegúz

Karácsony Gergely a beszédében párhuzamot vont két, szerinte kínai érdekeket szolgáló beruházás, a most készülő Déli Körvasút, illetve a Fudan egyetem esetével. Utóbbiról azt mondta, hogy sikerült megakadályozniuk, és ígéretet tett, hogy rákosrendezői beruházás is erre a sorsra jut.

A hatalom hozzáállását így írta le: „Kiárusítjuk a nemzeti vagyont, a külföldi érdeket nézzük a magyar érdek helyett, a magánérdeket nézzük a közérdek helyett, és úgy csinálunk, mintha nem lenne itt a nyakunkon a klímaválság és a szociális válság. Mintha ennek a városnak nem lennének lakói, csak befektetői és politikusai, akik fent a várban nézik, mi történik ebben a városban, és mint egy terepasztalon, tologatják a közpénzmilliárdokat.”

Karácsony szerint a kormányban nem értik, hogy Budapestnek megfizethető lakásokra van szükség, mert az átlagfizetéshez képest itt a legdrágább az albérlet egész Európában. És nem értenek semmit a klímaváltozásból, amikor „energiafaló üvegpalotákat akarnak építeni”.

„Ez a város ne a milliárdosok játszótere, hanem mindannyiunk közös otthona legyen” - zárta a beszédét.