Kiszabadultak a nigériai gyerekek, akiket fegyveresek raboltak el március elején

külföld
március 24., 07:31

Sértetlenül szabadult az a közel 280 nigériai gyerek, akiket március 7-én fegyveresek raboltak el iskolájukból, írja a Reuters. A Nigéria északi részén lévő Kurigában a gyerekek éppen az iskola előtti gyülekezőtéren voltak a becsengetés előtt, amikor több tucat motoros fegyveres rontott be a területre.

photo_camera Az iskola, ahonnan elrabolták a gyerekeket. Fotó: HAIDAR UMAR/AFP

Az elrabolt gyerekek 8 és 15 év közöttiek voltak, egy tanárral együtt vitték el őket. A középiskolából 187, a helyi általános iskolából pedig 125 gyereket hurcoltak el. A fegyveres erők műveletet indítottak a diákok kiszabadítására.

„A nigériai hadsereg is külön dicséretet érdemel, mert megmutatta, hogy bátorsággal, elszántsággal és elkötelezettséggel a bűnözőket le lehet gyengíteni és a biztonságot helyre lehet állítani közösségeinkben” – mondta Kaduna kormányzója, Uba Sani.

2014-ben 276 középiskolás lányt rabolt el a Boko Haram ugyanebből az északnyugati régióból, Chibok városából. Közülük tíz év elteltével többen még mindig fogságban vannak. A taktikát azonban azóta széles körben átvették az ideológiai kötődés nélküli bűnbandák, akik váltságdíjat követelnek. A rokonok gyakran arra kényszerülnek, hogy földet, szarvasmarhát és gabonát adjanak el szeretteik szabadon bocsátása érdekében.