Meghalt Eötvös Péter zeneszerző

GYÁSZ
március 24., 11:26

80 éves korában meghalt Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja, tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Péter hosszan tartó betegség után, otthonában halt meg.

Eötvös Péter
photo_camera Eötvös Péter Forrás: Müpa

A világ egyik legsikeresebb kortárs operaszerzőjével két interjút is készítettünk, 2015-ben az addigi operáit összegző interjúkötet kapcsán beszélgettünk a pályafutásáról, operákról, az alkotás folyamatáról és kulturális nyitottság fontosságáról.

Két éve pedig a Jon Fosse norvég író Trilógia című regényéből készült operája, a Sleepless magyar bemutatója alkalmából ültünk le vele. A darab a gyermekét váró fiatalkorú pár, Alida és Asle gyilkosságokkal teli, tragikus története kirekesztés és elfogadás, bűn és bűnhődés, az egyéni és társadalmi felelősség témáit járja körül, de szóba került ezek mellett a zene és színrevitel közötti feszültség, valamint a tenger és a H-hang viszonya is.