Európai parlamenti vita lesz a Magyarországra érkező kínai rendőrök miatt

külföld
március 25., 08:32

„Kínai rendőri tevékenység Európában” – ezzel a címmel tartanak vitát a liberális frakció kezdeményezésére az Európai Parlament (EP) április 10-i brüsszeli plenáris ülésén. Ezt a napirendi pontot várhatóan a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló vita követi, írja a Népszava. A frakció rendkívül aggasztónak tartja, hogy hamarosan kínai és magyar rendőrök együtt járőrözhetnek Magyarországon.

A képviselők a levelükben emlékeztetnek: egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése kiderítette, hogy Kína akkor több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte, ebből mintegy 30-at az Európai Unió 14 országában (kettőt Budapesten). A levél szerint „ezeket a rendőrőrsöket és a kínai rendőrség jelenlétét Kína arra használja, hogy megfenyegesse és elhallgattassa a másként gondolkodókat”.

A leleplezés óta az európai nemzeti hatóságok igyekeztek véget vetni a titkos és törvénytelen tevékenységet folytató „rendőrségi szolgáltató helyek” tevékenységének. A rendőrök a kínaiak szerint adminisztratív segítséget nyújtottak külföldön tartózkodó honfitársaiknak, a gyanú szerint valójában megfigyelték és megpróbálták hazakényszeríteni a „disszidenseket”, írja a lap.