Bolsonaro bujkálása miatt bekérették a magyar nagykövetet Brazíliában

POLITIKA
március 26., 05:30

A volt brazil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen Brazíliában, miután februárban a brazil szövetségi rendőrség elkobozta Jair Bolsonaro útlevelét, és letartóztatta két korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek. A brazil külügyminisztérium most magyarázatot vár arra a magyar nagykövettől, hogy miért tartózkodott Bolsonaro a követségen - írja a The Guardian.

Bolsonaroról a New York Times szerezte meg és tette közzé a biztonsági felvételeket. A lap szerint mindez azt sugallja, hogy Bolsonaro egy „szélsőjobboldali vezetőtársával”, Orbán Viktor miniszterelnökkel ápolt barátságára építve igyekszik kijátszani a brazil igazságszolgáltatást, mivel otthon büntetőeljárások folynak ellene.

A videófelvételek nyilvánosságra kerülése után Bolsonaro megerősítette az információnak a brazil Metropoles-nak, mint mondta:

„Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam, de nem árulom el, hol voltam még. Valóban van egy, a világ más államfőiből álló baráti köröm, akik aggódnak értem. Szoktam velük beszélni az országunk érdekeit szolgáló ügyekről, és pont. A többi csak találgatás.”A volt elnök ügyvédei szerint azért járt Bolsonaro a nagykövetségen, hogy „egy baráti ország hatóságaival tartsa a kapcsolatot”. Az alternatív értelmezések „fikciónak minősülnek, amely nincs összefüggésben a tények valóságával”, és álhírek.

Jair Bolsonaro sétál a São Pauló-i magyar nagykövetség udvarán
photo_camera Jair Bolsonaro sétál a São Pauló-i magyar nagykövetség udvarán Forrás: New York Times

Puccsra készültek

A hivatalából való távozása óta eltelt 15 hónapban házkutatást tartottak az otthonában, mobiltelefonját és útlevelét elkobozták, több szövetségesét és korábbi segítőjét pedig letartóztatták.

Az ellene indított ügyek számos vádat tartalmaznak, többek között azt, hogy részt vett olyan összeesküvésekben, amikben olyan ékszereket akartak eladni, amiket elnökként állami ajándékként kapott, és meghamisította covidos oltási adatait, hogy az Egyesült Államokba utazhasson. A brazil szövetségi rendőrség a múlt héten vádemelést javasolt a volt elnök ellen a hamis oltási kártyák ügyében, de az ügyészek még nem foglaltak állást.

A legsúlyosabb vád, hogy a rendőrség szerint Bolsonaro több miniszterével és segítőjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálják megtartani a hatalmat, miután vereséget szenvedett a választásokon.