Budapesti antifaper: rács mögött marad Ilaria Salis, az olasz aktivista

bűnügy
március 28., 13:16

Folytatódott a Fővárosi Törvényszéken Ilaria Salis olasz aktivista pere, akit két társával együtt azzal vádolnak, hogy tavaly Budapest több pontján brutálisan összevertek embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői.

Az ügy elsőrendű vádlottja Ilaria Salis, akire 11 év börtönt kért az ügyész, de nem ismerte el a bűnösségét, és állítja, nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Az ügy másodrendű vádlottja egy német férfi, aki „a vádirattal megegyező beismerő vallomást” tett. Emiatt meg is kapta hároméves büntetését, illetve bűnszervezetben való részvétel miatt 5 évre kiutasították az országból. A férfi legkorábban két év után szabadulhat. Rá eredetileg 3,5 évet kért az ügyészség. A harmadrendű vádlott is tagadott, védője szerint a bizonyítékok az ártatlanságát igazolják.

A januári tárgyaláson nagy port kavart, hogy Ilaria Salist vezetőláncon vitték a tárgyalóterembe, illetve hogy a család és az ügyvédek szerint rendkívül rossz körülmények között tartják fogva. Ezt a magyar fél tagadta. Később az olasz külügyminiszter bejelentette, hogy már javultak az állapotok.

Helyszíni tudósítónk szerint Ilaria Salis a csütörtöki tárgyalásra ismét lábbilincsben érkezett, de a meghallgatása idejére levették róla. A tárgyaláson meghallgattak volna még két tanút, azonban az egyiküket technikai okok miatt (nem volt internet) nem tudták, ezért a másik tanú meghallgatását is elhalasztotta a bíróság.

link Forrás

Ilaria Salis meghallgatására viszont sor került, akit édesapja, Roberto Salis kísért el, emellett jelen volt a tárgyaláson Laura Boldrini, az olasz országgyűlés volt elnöke is.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a tanár végzettségű 39 éves Ilaria Salisnak már voltak bírósági ügyei, ám ezekért csak felfüggesztettet kapott, fegyházat sosem. Tudósítónk szerint még mindig nem fordították le neki olaszra a vádiratot, de látott már videókat.

Ilaria Salis a korábbi tárgyalásokhoz hasonlóan most sem kívánt vallomást tenni, és a kérdésekre sem válaszolt.Egy korábbi, februári tárgyaláson annyit mondott, Bécsből egyedül érkezett Budapestre vonattal, de arra nem válaszolt, hogy a két másik vádlottat honnan ismeri. Elmondása szerint csak hétvégére maradt volna, és az volt a célja, hogy megnézze a várost, de további kérdésekre nem válaszolt. Azóta érdemi vallomást nem tett, ellenben azt többször kérte, hogy engedjék haza.

Védőügyvédje indítványozta az európai házi őrizetet, és ha az nem lehetséges, a letartóztatás megszüntetését, és bűnügyi felügyeletbe helyezését Magyarországon nyomkövetővel. Az ügyvéd 40 ezer eurós (16 millió forint) óvadékra is tett indítványt, amennyiben a bíróság úgy találta volna, hogy a kényszerintézkedés megszüntetése anélkül nem lehetséges.

A bíró szerint azonban a kényszerintézkedés elengedése nem indokolt a vádlott társadalmi veszélyessége miatt, de a szökés és elrejtőzés lehetősége is felmerül, ezért Ilaria Salis rács mögött marad. A védelem fellebbez a döntés ellen.