Az országos börtönparancsnok hazugságnak tartja, hogy patkányok, poloskák lepik el az antifasiszták zárkáit

bűnügy
január 31., 17:22

Hétfőn tartották annak a 38 éves olasz nőnek a tárgyalását, akit azzal vádoltak, hogy tavaly februárban Budapest több pontján brutálisan összevertek olyan embereket, akikről feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Ilaria Salist összebilincselt végtagokkal, vezetőláncon vitték be a tárgyalóterembe, hogy a tárgyalás 3,5 óráját végig megláncolva töltse. Az ügyvédjének azt mondta a fogva tartás körülményeiről, hogy feleslegesen tartották ilyen szigorú felügyelet alatt, ráadásul kezdetben a kapcsolattartást sem engedélyezték a szüleivel, nemzetközi terroristaként tekintenek rá. Az olasz sajtó szerint a nőt olyan bűncselekmény gyanújával tartják fogva már lassan egy éve, amiért Olaszországban talán csak házi őrizet járna. Az ügy akkora felháborodást váltott ki Olaszországban, hogy az olasz nő helyzete miatt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök már felhívta Orbán Viktort is.

Ilaria Salis a bíróságon 2024 január 29-én
photo_camera Ilaria Salis a bíróságon Fotó: Németh Dániel/444

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerda este közleményben reagált a fejleményekre, és valótlannak tartja, ezért visszautasítja azokat az állításokat, amik szerint méltatlan körülmények között tartják fogva az olasz nőt.

Kovács Mihály, a BVOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatának szolgálatvezetője szerdán a fogva tartás helyszínén, abban a nyolcszemélyes zárkában tartott erről sajtótájékoztatót, ahol a 38 éves olasz állampolgár tölti a letartóztatását a Gyorskocsi utcában. Szerinte nem igaz, hogy „patkányok, poloskák lepik el a zárkákat, illetve a fogvatartottak nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban, az étel rossz és kevés, illetve a higiéniai állapotok nem megfelelőek”. Azoknak a fogvatartottaknak, akik úgy érzik, hogy jogaik bármilyen módon sérülnek, lehetőségük van panaszt vagy bejelentést tenni. Ezt megtette az olasz állampolgár is az alapvető jogok biztosának hivatalánál, és az ezredes szerint a kivizsgálás után nem marasztalták el a BVOP-t.

„A börtön attól börtön, hogy nem egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja” - mondta Kovács. Ugyanakkor az intézetekben napi háromszori étkezést biztosítanak a fogvatartottaknak, az ételek minősége pedig megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek. Kovács Mihály határozottan tagadta azt is, hogy az olasz állampolgár számára hónapokig nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy kommunikáljon, telefonon beszéljen a családtagjaival. (MTI)