Matteo Renzi az antifaperről: „Magyarország vagy tiszteletben tartja a jogállamiságot, vagy az olaszok adójából egyetlen euró sem kerülhet Budapestre”

külföld
március 28., 13:21

A nagy olasz híroldalak vezető hírben foglalkoznak csütörtökön a Budapesten zajló antifaperrel. 13 hónap fogva tartás után az olasz sajtó kulcsfontosságúként kezelte a mai meghallgatást, arra számítva, hogy a 39 éves milánói tanárnő, Ilaria Salis elsőrendű vádlott házi őrizetbe kerül. A vádlott az előző meghallgatásokon nem ismerte el bűnösségét, és most sem tett vallomást, részletesebb beszámolónkat az eseményekről és az ügy kontextusát ebben a cikkünkben találják.

I.S. elsőrendű vádlott, és édesapja az antifa-per 2024. március 28-i tárgyalásán.
photo_camera Ilaria Salis elsőrendű vádlott és édesapja az antifaper 2024. március 28-ai tárgyalásán Fotó: Német Szilvi/444

A tárgyalásra személyesen jött el Laura Boldrini, az olasz parlament korábbi elnöke, valamint olasz sajtóértesülések szerint egy többpárti parlamenti képviselőkből álló csoport is Budapestre utazott, de olasz kormánytisztviselők nem érkeztek.

Folyamatosan jelennek meg az olasz politikusok elítélő nyilatkozatai az üggyel kapcsolatban az olasz sajtóban. Antonio Tajani külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes szerint nem áll fenn annak a veszélye, hogy Ilaria Salis elszökne, óva intett azonban az ügy átpolitizálásától.

Ellenzéki olasz politikusok ennél markánsabban fogalmaznak, az egész antifaügyet erőteljesen Orbán Viktorhoz kötik. Matteo Renzi korábbi miniszterelnök például kifejezetten éles hangvételű X-posztot tett közzé, amiben így fogalmazott:

„Elfogadhatatlan, hogy egy olasz állampolgárral így bánjanak Magyarországon. Giorgia Meloninak igazi hazafinak kell lennie, és meg kell magyaráznia Orbán Viktornak, hogy vagy tiszteletben tartja Magyarország a jogállamiságot, vagy az olaszok adójából egyetlen euró sem kerülhet Budapestre. Az, hogy Meloninak más elképzelései vannak, mint Ilaria Salisnak, nem számít: az olasz kormánynak az olasz állampolgárokért kell dolgoznia. (...) Meloni asszony, hallassa a hangját! Olaszország testvérei vagy Magyarország alattvalói kormányoznak bennünket?”

A jelenleg ellenzékben levő balközép Demokrata Pártban a La Repubblica értesülései szerint az is felmerült, hogy a párt Ilaria Salist elindítsa saját színeiben az EP-választásokon. A párt képviselője, Debora Serracchiani nyilatkozata szerint „az Ilaria Salisszal szembeni bánásmód az arrogancia megnyilvánulása, amelyet Orbán Viktor hazánk és az emberek jogait tiszteletben tartó jogrendszerek ellen irányít. Ez nem az olasz belpolitika egyik epizódja, és senkinek sem érdeke, hogy kihasználja egy méltatlanul kezelt polgártárs helyzetét, a kérdés az államok közötti kapcsolatokról szól, és Meloninak vissza kellene utasítania ezt a nyílt provokációt, ezt a sértést, amely Budapestről egyenesen Rómába érkezik”.