Jimmy „Barbecue” Chérizier haiti bandavezér tárgyalna a békéről

külföld
március 30., 07:19

Haiti egyik legbefolyásosabb bandavezére, Jimmy „Barbecue” Chérizier azt mondja, fontolóra venné a fegyverletételt, ha a fegyveres csoportok részt vehetnének az új kormány létrehozásáról szóló tárgyalásokon. Jelen pillanatban az hozzá köthető emberek ellenőrzik a főváros, Port-au-Prince nagy részét. Haitinak március 12. óta vezetője sincs, hisz a példátlan erőszakhullám után lemondott Ariel Henry miniszterelnök.

Chérizier részben fenyegetőzik, részben enyhül. Ő az, aki a hónap elején kialakult káosz fő felelőse, több bűnszervezet szövetségét vezeti, már március elején közölte, hogy célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése. Most azt nyilatkozta, hogy az erőszak, amely az elmúlt hetekben Haitit sújtotta, az elkövetkező napokban tovább fokozódhat. Eközben viszont a Sky Newsnak azt mondta, „készen állunk a megoldásra”.

Jimmy „Barbecue” Chérizier
photo_camera Jimmy „Barbecue” Chérizier Fotó: CLARENS SIFFROY/AFP

A bandák kihasználták a hatalmi vákuumot, és kiterjesztették ellenőrzésüket az ország nagy része felett, amely helyenként gyakorlatilag anarchiába süllyedt. Nemrég létrehozták az Elnöki Átmeneti Tanácsot, hogy kidolgozzanak egy tervet Haiti demokratikus helyreállítására, amelyet más karibi országok és az Egyesült Államok is támogatnak. Chérizier úgy véli, hogy csoportjának helyet kellene kapnia az asztalnál a jövőbeli tárgyalásokon.

„Ha a nemzetközi közösség egy részletes tervvel áll elő, amelyben leülhetünk és beszélgethetünk, de nem erőltetik ránk, hogy miről kellene döntenünk, akkor szerintem a fegyverek számát csökkenteni lehetne” – mondta a Sky Newsnak.Azt mondta, hogy „nem büszke” a Haitin elszabadult erőszakra, és figyelmeztetett, hogy a válság folytatódhat, ha az olyan csoportok, mint az övé – amelyek a „korrupt politikusok” ellen tiltakoznak – nem lesznek részei a jövőbeli kormánynak. Az ENSZ jelentése szerint 2024 első három hónapjában több mint 1500 ember vesztette életét és 800 megsérült.

(BBC)