Erősen felfegyverzett bűnbandák próbálták átvenni az uralmat Haiti nemzetközi repülőtere felett

külföld
március 05., 15:55

Erősen felfegyverzett helyi bűnbandák helyi idő szerint hétfőn megpróbálták átvenni az ellenőrzést a Haiti nemzetközi repülőter felett. A fővárosi Toussaint Louverture nemzetközi repülőtér a támadás ideje alatt zárva volt, nem közlekedtek a repülőgépek, és utasok sem voltak a helyszínen. Az AP amerikai hírügynökség munkatársai a futópályán láttak egy páncélozott járművet, ami a bandákra tüzelve próbálta megakadályozni őket a repülőtérre való bejutásban, az alkalmazottak pedig menekültek a golyózápor elől.

A reptér elleni támadás órákkal azután történt, hogy fegyveres bandák vasárnapra virradóra rohamot indítottak az ország két legnagyobb fegyintézete ellen, kiszabadítva több ezer elítéltet. Az utóbbi időben a helyi bűnbandák összehangolt támadásokat hajtottak végre a rendvédelmi szervek ellen. Csütörtökön a fővárosban négy rendőrt gyilkoltak meg fegyveresek, akik többek között a nemzetközi repülőtérre is tüzet nyitottak. Az incidens után az amerikai nagykövetség Port-au-Prince-ben közölte, hogy felfüggesztenek minden hivatalos utat a karibi szigetországba.

Az országban vasárnap este 72 órás szükségállapot kezdődött, a kormány pedig közölte, hogy megpróbálja felkutatni a szökött rabokat. „A rendőrség utasítást kapott arra, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel tartsa fenn a kijárási tilalmat, és fogja el az összes bűnelkövetőt” – közölte Patrick Boisvert pénzügyminiszter, megbízott miniszterelnök. Ariel Henry, Haiti ideiglenes államfője és William Ruto kenyai elnök a múlt héten Nairobiban aláírta azt a megállapodást, ami alapján elindulhat a szigetországba egy 1000 fős kenyai rendőri kontingens a bűnbandák elleni küzdelem támogatására.

Barbecue a felelős

A legújabb erőszakhullámért Jimmy Chérizier rendőrből lett bandavezér vállalta a felelősséget. A Barbecue ragadványnevet viselő bűnöző, aki több bűnszervezet szövetségét vezeti, közölte, hogy célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése, valamint Henry hazatérésének megakadályozása.

2021 óta nő a káosz

A többszörösen természeti katasztrófa sújtotta Haitin Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása után szabadult el a pokol. Az országnak azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás nélkül nem tudnak kinevezni bírókat.

photo_camera Illusztráció: Clarens Siffroy/AFP

A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az állam mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, elharapódzott a törvénytelenség és az erőszak. Az ENSZ szerint Port-au-Prince területének 80 százalékát már ellenőrzésük alá vonták. Az erőszakhullám tovább súlyosbítja az amúgy is rossz ellátási helyzetet, a 11 milliós karibi szigetország lakosainak feléhez nem jut el az élelmiszer. (MTI)