Trumpnak nincs elég agya a diktátorsághoz, mondja korábbi főtanácsadója

külföld
március 31., 08:50
Donald Trump és Orbán Viktor megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Mellettük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Szijjártó Péter
photo_camera Donald Trump és Orbán Viktor megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Mellettük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Szijjártó Péter Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Donald Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója egy interjúban azt mondta, hogy volt főnöke „nem elég okos” ahhoz, hogy diktátor legyen („doesn’t have the brains”). A Le Figaro konzervatív francia lap kérdezte arról John Boltont, hogy Trumpnak vannak-e diktatórikus hajlamai.

„Nem elég okos hozzá! Ő egy ingatlanfejlesztő, az Isten szerelmére!” - válaszolta.

Az interjút szemléző The Hill ehhez hozzáteszi, hogy a republikánus elnökjelölt a hónap elején találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amivel „folytatta a demokratikus normák visszaszorító autokrata vezetők felkarolását”. Elnökként dicséretekkel halmozott el olyan diktátorokat is, akiket az Egyesült Államok - kétpárti konszenzussal, hosszú ideje - ellenfélnek tekint. Trump elmondta például, hogy „gyönyörű leveleket” kapott Kim Dzsong Untól, Hszi Csin-ping kínai elnököt pedig „nagyon jó embernek” nevezte.

Az újraválasztása utáni időszaktól tartó amerikaiakat azzal is sokkolta, hogy nem lesz ő diktátor – csak az elnöksége első napján.

photo_camera Ezen az elhíresült képen Trump mögött áll Bolton Fotó: Jesco Denzel/Bundesregierung/dpa/AFP

Bolton, aki nemzetbiztonsági tanácsadóként az elnök egyik legközelebbi és legnagyobb befolyású embere volt, most nagyon valószínűnek tartja, hogy Trump kilép a NATO-ból, ha újraválasztják. Trump régóta bírálja a NATO-tagokat, amiért nem költik fegyverkezésre a GDP-jük 2 százalékát, és azzal fenyegetőzött, hogy kilépteti országát a szervezetből. Meg is üzente Putyinnak, hogy azt tehet a késedelmesen fizető NATO-tagokkal, amit akar.

„Trump, ha van egy ötlete, újra és újra visszatér hozzá, aztán elterelődik a figyelme, elfelejti, de végül visszatér hozzá és cselekszik. Ezért a NATO-ból való kilépés reális lehetőség. Sokan azt gondolják, hogy ez csak egy tárgyalási eszköz, de én nem így gondolom” - mondta Bolton.