Hiába a sikeres sérvműtét, tízezrek követelték Netanjahu lemondását

külföld
április 01., 04:47

Hamar visszatérhet munkájához Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnapi sérvműtétje után, közölte a miniszterelnöki iroda. Netanjahu kormányfői feladatait jelenleg Yariv Levin miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter látja el, írja a Deutsche Welle. A sérvet szombaton vették észre egy rutinellenőrzés során.

photo_camera Fotó: TOSHIYUKI FUKUSHIMA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Eközben több tízezren tüntettek országszerte a kormány és Netanjahu ellen, miközben a miniszterelnök koalíciója egyébként is az eddigi legnehezebb időszakát éli, írja a Guardian. Tel-Avivban, Jeruzsálemben, Haifában és Cézáreában is voltak tüntetések, ahol a háború fél évvel ezelőtti kirobbanása óta fogva tartott gázai foglyok szabadon bocsátását és Netanjahu lemondását követelték – mondván, ő az akadálya a további túszok szabadon engedésének.

photo_camera Fotó: TOSHIYUKI FUKUSHIMA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Eközben a miniszterelnök koalíciója is megosztott. Hétfőn jár le az a legfelsőbb bírósági ítélet, amely felmentette az ultraortodox férfiakat a katonai behívó alól. A kérdésben nem értenek egyet a jobboldali vallásos és a világi pártok, miközben Netanjahu kijelentette, hogy Izrael folytatni fogja a Rafah elleni offenzíváját. Ez az a határközeli város, ahol a becslések szerint a gázai lakosság közel fele tartózkodhat jelenleg.

A Hamász nagyjából 1200 áldozatot követelő októberi támadása során mintegy 250 embert rabolt el. Izrael becslései szerint közülük mintegy 130-an még mindig a Gázai övezetben lehetnek. A hozzátartozók napi szinten tüntetnek. Szerdán is volt demonstráció, miután zsákutcába jutottak a tárgyalások a tűzszünetről és a túszok elengedéséről.

Az amerikai, katari és egyiptomi közvetítőkkel zajló dohai tárgyaláson Izraeli 7-800 palesztin fogoly szabadon engedését ajánlotta 40 izraeli túszért cserébe. A Hamász elutasította az ajánlatot, mivel állandó tűzszünetet, valamint az izraeli csapatok teljes kivonulását várják a Gázai övezetből.