Rogánék lecserélik a szuper-titkosszolgálat, a NIK főigazgatóját

POLITIKA
április 02., 14:56
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és államtitkára, Dömötör Csaba 2023 november 14-én a miniszter meghallgatásán
photo_camera Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és államtitkára, Dömötör Csaba 2023. november 14-én a miniszter meghallgatásán Fotó: Németh Dániel/444

Már pénteken meghallgatja a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága Hatala Anna dandártábornokot, az Alkotmányvédelmi Hivatal helyettes főigazgatóját, mielőtt kinevezik az összes polgári titkosszolgálatot egy ernyőszervezetként felügyelő Nemzeti Információs Központ, a NIK vezetőjének.

A hír érdekessége az, hogy még be sem jelentették a NIK-et jelenleg vezető Kovács Zoltán András dandártábornok távozását.

Hatala Anna az Alkotmányvédelmi Hivatal operatív elemző és koordinációs főigazgató-helyettese, 2021 óta nemzetbiztonsági dandártábornok. A korábbi országos rendőrfőkapitány, Hatala József lánya.

A lépés annyiban nem meglepő, hogy 2022 nyara, azaz mióta a titkosszolgálatok Pintér Sándortól Rogán Antal felügyelete alá kerültek, folyamatos az átszervezés ezen a területen, és lépésről lépésre történik meg a belügyminiszter köreihez sorolt emberek kiszorítása a rendszerből.

A 444-en épp kedd reggel írtunk hosszan arról, hogy még a korábbiakhoz mérten is szoros politikai kontroll valósul meg a titkosszolgálatok felügyeletének területén.

A Rogán Antal bizalmasaként ismert Farkas Örs polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkárként felügyeli a területet, a NIK-et pedig a márciusban kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadó, Biró Marcell alá sorolták be.

A NIK immár egyszerre kezdeményezhet önálló műveleteket, felügyeli a többi polgári titkosszolgálati egységet, és továbbítja jelentéseit a kormány illetve a miniszterelnök asztalára. (hvg.hu)