Egy nemzetbiztonsági főtanácsadó nemzetbiztonsági tapasztalat nélkül és egy soroskatonázó államtitkár – Rogán Antal emberei felügyelik a titkosszolgálatokat

POLITIKA
április 02., 04:04

A 2022-es választások utáni Rogán–Pintér erőviszony-átrendeződés egyik legfontosabb, egyben legkevésbé látható területe a titkosszolgálatok felügyelete volt. Ezek akkor szinte teljes egészében Rogán Antal irányítása alá kerültek, majd nemrég újabb változásoknak lehettünk tanúi a területen. Nemzetbiztonsági főtanácsadónak nevezték ki Biró Marcellt, Farkas Örs pedig polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkárrá lépett elő. De miért fontos az, hogy öltönyös férfiakat lecserélnek öltönyös férfiakra?A március közepi változtatások a személycserék mellett a nemzetbiztonsági főtanácsadó szerepét és jogköreit erősítették. Hozzá került a Nemzeti Információs Központ (NIK), ami egyebek mellett azért játszik kiemelt szerepet, mert kvázi a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felett áll, azok információihoz hozzáfér, saját műveleteket kezdeményezhet. A titkosszolgálatok önállóan már nem írnak saját értékelő-elemző anyagokat, amit aztán megkapnak az érintett kormánytagok, hanem ezek az anyagok először átmennek egy NIK-es szűrőn, és a kormányzat már a NIK anyagait kapja meg.

A területet ismerő forrásaink szerint szakmai szempontokkal akár meg is lehet magyarázni ezeket a változtatásokat, hiszen a kormányzati információs igényeket úgy lehet kielégíteni, ha a szuper-titkosszolgálatként emlegetett NIK a nemzetbiztonsági főtanácsadó felügyelete alatt van, így gyorsabb, közvetlenebb az információáramlás megrendelő és végrehajtó között. Ez teljesen reális felvetésnek tűnik, de a NER tizenötödik évében joggal merülhet fel a kérdés, hogy a személyi változások kizárólag ezt a szakmaiságot tükrözik-e.

Távozik a rendőr és a katona

A 2022-es választások utáni átrendeződések Rogán Antal játszóterének bővüléséhez vezettek, de annyi „fék és ellensúly” maradt a rendszerben, hogy az akkor frissen létrehozott szuper-titkosszolgálat felügyelete az egyértelműen és ezer szálon a Belügyminisztériumhoz és Pintér Sándorhoz kötődő Papp Károlynál maradt.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó és nemzeti információs államtitkár (NIÁT) pedig az a Kovács József volt, aki államtitkári kinevezése előtt kifejezetten hosszú ideig, hat évig vezette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot, előtte pedig több mint 20 évig törzstiszti és parancsnoki pozíciókat töltött be a honvédségnél. Ő minden forrásunk szerint nagyon közel állt Orbán Viktorhoz, a folyamatban levő haderőfejlesztés alapjául szolgáló, nyilvánosság számára részleteiben nem ismert Zrínyi 2026 program egyik fő kidolgozója volt.

A Stratégiai Tanácsadó Testület
photo_camera A Stratégiai Tanácsadó Testület Fotó: Orbán Balázs/Facebook

Most úgy tűnik, hogy a „rendőr” (Papp Károly) és a „katona” (Kovács József) távolabb kerültek a bizalmi körtől. Egyikük sem került a rendszeren kívülre, mindketten puhára estek, a frissen létrehozott, Orbán Balázs által vezetett Stratégiai Tanácsadó Testület tagjai lettek, munkájukért cserébe továbbra is államtitkári fizetést kapnak, de ezt a testületet sokan inkább kormányzati elfekvőnek tartják.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.