Budapest-programot csináltak diákszervezetek, a bemutatóján a kampányban először találkozott egymással Karácsony Gergely és Vitézy Dávid

POLITIKA
április 03., 15:40

Közös, a fiatalok érdekeit és fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyező programot írt három diákszervezet, az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF) és a Fridays For Future Magyarország. Az elmúlt évek diáktüntetéseinek szervezői a fővárosi önkormányzatnak és a kerületi önkormányzatoknak fogalmaztak meg javaslatokat. A programot minden jelöltnek felajánlják, aki Budapesten indul az önkormányzati választásokon.

A program bemutatójára a főpolgármester-jelölteket és a kerületi polgármester-jelölteket is meghívták. A Fidesz jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának a részvételére láthatóan maguk a diákok sem számítottak, viccelődve azt mondták, hogy az ő helyére egy Szentkirályi ásványvizet ültettek.

Karácsony Gergely főpolgármester, az LMP-támogatott Vitézy Dávid és Brenner Koloman (Jobbik) viszont elmentek az eseményre. Így ez lett az első olyan alkalom, amelyen a főpolgármester és a közvélemény-kutatások szerint legerősebb kihívója személyesen találkozott egymással, mióta Vitézy március 19-én bejelentette, hogy indul a főpolgármesterségért (az egymásnak kommentekben beszólogatásig már korábban eljutottak).

A két politikus a rendezvény előtt kezet fogott és néhány szót váltott egymással, beszédet viszont egyikük sem mondott, vendégnek érkeztek. Az esemény után kérdésünkre mindketten azt mondták, hogy üdvözlik a program létrehozását, az alapelvekkel egyetértenek és egyeztetni fognak a kezdeményező szervezetekkel. Karácsony szerint van a programnak olyan pontja, ami már a következő ciklusban megvalósítható, Vitézy pedig a saját kérdőívét említette, mondván, abban szintén kérdezte a fiatalokat.

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid az EDF, az ADOM Diákmozgalom és a Fridays For Future fővárosi diákprogramjának bemutatóján.
photo_camera Vitézy Dávid és Karácsony Gergely első személyes találkozása a kampányban Fotó: Kristóf Balázs/444

De mit is akarnak, ha nem kérdezik őket, hanem saját tervekkel állnak elő? „Nem egy átfogó oktatási reform, de meguntuk, hogy a falnak beszélünk” – konferálta fel a programot Giay Lola, az Egységes Diákfront tagja. Az anyag kidolgozásához a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Bázis szakértőinek segítségét kérték, és figyelembe vették a saját szervezésben, a fővárosi diákság körében végzett kérdőíves közvélemény-kutatásuk eredményét is. A diákaktivista elmondta, a programban valós, gyakorlati problémákra ajánlanak praktikus megoldásokat.

A diákok érdekeit érvényesítő programpontokban a fővárostól a fiatalok mentális egészségét segítő programokat kérnek, minőségibb közétkeztetést, több diákkedvezményt a fővárosi kulturális- és rekreációs intézményekbe, és művészeti és továbbtanulási pályázati lehetőségeket. A kerületek felé is helyeztek elvárásokat: ingyenesen látogatható közösségi tereket, a tömegsportot támogató sportpályák létrehozását és az iskolák környezetének javítását és biztonságosabbá tételét szeretnék.

photo_camera Perlaki-Borsos Noel, az EDF aktivistája. Fotó: Kristóf Balázs/444

Egy zöld programot is összeállítottak. A tömegközlekedés népszerűsítésére például olyan javaslatot találtak ki, hogy a BudapestGo alkalmazást egészítsék ki egy lépésszámlálóval, és ez alapján kaphassanak bérletkedvezményeket a BKK-t használók. Szeretnék még az Airbnb-szabályozás szigorítását, a budapesti lakóházak energia-korszerűsítését, a városi nagy parkok revitalizációját és a fiatalok társadalmi felelősségvállalását segítő program kidolgozását is. A kerületektől a helyi közösségek erősítését, fenntartható és zöld szemlélet előtérbe helyezését és a zöldfelületek megóvását, növelését várják.

Javaslatot tettek a Budapesti Diákönkormányzat létrehozására. Ez egy olyan szervezet lenne, amely betölti a lyukat az iskolai és kerületi, illetve az országos diákképviselet között. A diákönkormányzat megválasztott bizottságának a Fővárosi Közgyűlésben is lenne helye, kezdeményezési, ellenőrzési és véleményezési jogot szeretnének. Felvetették még egy, a főváros és a diákönkormányzat által fenntartott közösségi tér, a diákközpont létrehozását is.

A három diákszervezet azt ígérte: minden kerületben egy polgármester-jelöltet fog támogatni az önkormányzati választáson, azt, aki vállalja a program megvalósítását. Hasonlóan tesznek a főpolgármester-jelöltekkel is.

photo_camera A három diákszervezet aktivistái a színpadon. Fotó: Kristóf Balázs/444

Megkérdeztük az EDF-es Perlaki-Borsos Noelt, hogy mihez kezdenek, ha több jelölt is vállalná a programjuk teljesítését. Azt mondta, ebben az esetben a jelöltek konkrét ajánlatai és a teljesülés garanciái alapján döntenek. Emellett figyelembe veszik a politikusok közéleti múltját, és azt, hogy hogyan viszonyulnak a diákszervezetek által képviselt többi ügyhöz.

A teljes programot itt lehet elolvasni.