Téli tábor luxusszállodában, cateringre százmilliók - elképesztő luxusra leltek az MCC kiszivárgott könyvelésében

belföld
április 04., 05:52

A Direkt36 megszerezte a Mathias Corvinus Collegium beszerzési és kifizetési adatait az elmúlt évekből, amelyek egészen egyedülálló luxusról tanúskodnak a kormánnyal szorosan együttműködő „szakkollégium” életéből. Míg más neves és nagy múltú budapesti szakkollégiumok egész éves költségvetése 40 és 110 millió forint között mozog, addig az MCC-nél milliárdos összegekről van szó.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) fõigazgatója beszédet mond az MCC Budapest Summit elnevezésû kétnapos konferencia megnyitóján. Ennek a rendezvénynek a cateringje például 29 millió forintba került.
photo_camera Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) fõigazgatója beszédet mond az MCC Budapest Summit elnevezésû kétnapos konferencia megnyitóján. Ennek a rendezvénynek a cateringje például 29 millió forintba került. Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Soós Lajos/MTI/MTVA

A Direkt36 által megszerzett adatokból egészen részletesen kiderül, hogy egy-egy rendezvényre hogyan mennek el milliók, sőt, akár tízmilliós tételek. A lap azt is ellenőrizte, hogy vajon a piaci árazásnak megfelelő összegeket fizetik-e ki például a cateringért. Kiderült, hogy többszörösen túlárazott számlákról lehet szó. Összefoglalva a következőkre jutottak:

  • Az elmúlt években csaknem 600 millió forintot költött az MCC cateringre. Ez általában szendvicseket, üdítőket, aprósüteményeket jelent. A pontos adatokból visszaszámolva kiderült, piaci cégek luxusellátást tudnának nyújtani ennyiből.
  • Ezekért a legtöbbször az Apriori Cultura Nonprofit Zrt-nek fizettek. A cég bruttó 530 millió forintot számlázott ki az MCC-nek az elmúlt két évben. Mindezt úgy, hogy az Apriori az MCC-főigazgató Szalai Zoltán érdekeltsége volt még pár éve és most is Fidesz-közeli embereké.
  • Balásy Gyula cégeinél nyolc hónap alatt 1,8 milliárd forintot (!) költöttek, de jutott pénz a 4iG-hez és Matolcsy Ádám érdekeltségeibe is.

A luxusköltéseket jól szemlélteti, hogy az átlagos felsőoktatási lehetőségekhez képest az MCC téli tábora egy tátrai grandhotelben volt 450 résztvevővel, fedett medencével, síoktatással, whiskyüzem-látogatással. További részletek a Direkt36 cikkében olvashatók.