Venezuela törvényben annektálta Essequibót, amit Guayana ellenőriz

külföld
április 04., 13:29

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán aláírta az országával határos, guayanai ellenőrzésű, olajban gazdag Essequibo nevű terület annektálásáról szóló törvényt.

„A venezuelai nép referendumán meghozott döntés minden szempontból teljesülni fog, továbbá ez a törvény Venezuela védelmére is szolgál a nemzetközi színtéren” – jelentette be az államfő.

photo_camera Fotó: Jhonn Zherpa/AFP

Caracas decemberben népszavazást tartott a régió Venezuelához csatolásáról, ezen hivatalos adatok szerint a szavazók 96 százaléka az annektálás mellett döntött, és elutasította a határvita ügyében eljáró Nemzetközi Bíróság (ICJ) joghatóságát.

Az elnöki palota közleménye szerint a szerdán elfogadott törvénnyel létrehozzák az ország 24. szövetségi államát.

A törvény értelmében a térség lakossága saját képviselőt küldhet a 2025-ben megalakuló új venezuelai parlamentbe, és egy Essequibo védelmére létrehozott főbiztosság megalakítását is előírja állami és országos szinten. Ez alapot adhat olyan aggodalmakra, amik szerint Venezuela megpróbálhatja megszállni a területet, és ezzel háborút indít el.

A két ország között Essequibo miatt több mint egy évszázada húzódik a vita, a feszültség pedig az utóbbi években újult ki, amikor újabb olajlelőhelyeket fedeztek fel a területen.

A mostani határokat 1899-ben állapították meg az USA és Nagy-Britannia által kezdeményezett, de egy párizsi törvényszéken létrehozott választottbíróság határozatában. Venezuela ezzel szemben egy 1966-os megállapodásra hivatkozik, amit Nagy-Britanniával kötött pár hónappal azelőtt, hogy Guyana felszabadult a brit gyarmati uralom alól.

Az üggyel Guyana kérésére a Nemzetközi Bíróság (ICJ) foglalkozik, de Venezuela elutasítja a szervezet joghatóságát, amit a most aláírt törvényben megerősített. (MTI)