Az izraeli hadsereg kirúgott két katonát a segélyszállítmányra mért légicsapás miatt

külföld
április 05., 11:08

Két magasrangú tisztet kirúgtak az izraeli hadseregtől a hétfői izraeli légicsapás miatt, amiben a World Central Kitchen (WCK) nemzetközi szervezet 7 munkatársa halt meg.

Az izraeli hadsereg csütörtök este sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondták, hogy azért célozták meg a segélyszállítmányt, mert az egyik táskát cipelő segélymunkást összetévesztették egy fegyveressel. Ezután vették célba rakétával a járművet.

Ketten kiszabadultak a járműből, és beszálltak egy másik autóba, amit egy másik rakétával talált el az izraeli hadsereg. A második robbanásnak is voltak túlélői, ők egy harmadik járműbe szálltak át, amit szintén eltalált egy izraeli rakéta. Így végül mind a hét segélymunkás meghalt.

A WCK egyik kilőtt autója
photo_camera A WCK egyik kilőtt autója Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu via AFP

Az első vizsgálat megállapította, hogy az érintett izraeli katonák azt hitték, az általuk követett járművet a Hamász fegyveresei vették birtokba. Emellett a WCK és a hadsereg aznapi együttműködéséről sem tudtak.

A WCK kedden jelentette be, hogy a támadás miatt felfüggeszti tevékenységét Gázában. Benjamin Netanjahú izraeli miniszterelnök később egy videóüzenetben azt nyilatkozta, hogy a támadás „nem volt szándékos”, az áldozatok pedig ártatlanok voltak.

A WCK az egyik legnagyobb segélyező szervezet, ami idáig Gázában dolgozott. A szervezet munkatársai épp 100 tonnányi élelmet és humanitárius segélycsomagot szállítottak a háborús térségbe.

(via BBC)