Szeptembertől élesedik a tanárok Pintér-féle teljesítményértékelési rendszere

oktatás
április 05., 06:17

Megjelent a Magyar Közlönyben Pintér Sándor oktatásért felelős belügyminiszter rendelete, ami a pedagógusok teljesítményértékelési rendszerét szabályozza. A jogszabály június 1-jén lép hatályba, szeptembertől pedig elindul a tanárok pontozása - írta meg a 24.hu.

A teljesítményértékelési rendszerben maximálisan 100 pontot lehet szerezni. A pedagógusokat kiemelkedő, átlagos és fejlesztendő teljesítményszintű kategóriákba sorolják majd. Az utolsó jelenti a gyengén teljesítőket, ők azok, akik nem érik el az 50 pontot.

A tanárokat az igazgatók, utóbbiakat az iskola fenntartójának képviselői értékelik évente. A teljesítményértékelés után a vezető dönt az esetleges illetmény-eltérítésről, ami a fizetés csökkentését is jelentheti.

Diáktüntetők Pintér Sándor kartonfigurájával
photo_camera Diáktüntetők Pintér Sándor kartonfigurájával Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Belügyminisztérium januárban ismerte be, hogy az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer alapján csökkenthetik majd a munkáltatók a tanárok fizetését.

A rendelet melléklete részletezi a teljesítményértékelés szempontjait és az értük járó maximális pontszámokat. A három személyre szabott teljesítménycél maximálisan 24 pontot, a hét generális értékelési szempont 76 pontot ér.