Mexikó megszakította a diplomáciai kapcsolatait Ecuadorral, miután rendőrök rohamozták meg a quitói nagykövetséget

külföld
április 06., 06:43

A mexikói elnök arra utasította a külügyminiszterét, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Ecuadorral. Andrés Manuel López Obrador azután döntött így, hogy ecuadori rendőrök erőszakkal hatoltak be Mexikó quitói nagykövetségére, és ott letartóztatták Jorge Glas volt ecuadori alelnököt, aki korábban politikai menedékjogot kapott Mexikótól. A mexikói elnök közleményében az áll, hogy „tekintettel a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény kirívó megsértésére és a mexikói diplomáciai személyzet Ecuadorban elszenvedett sérüléseire, Mexikó bejelenti a diplomáciai kapcsolatok azonnali megszakítását Ecuadorral."

Ecuadori rendőrök a behatolás előtti pillanatban Mexikó quitói nagykövetségének kapujában.
photo_camera Ecuadori rendőrök a behatolás előtti pillanatban Mexikó quitói nagykövetségének kapujában. Fotó: ALBERTO SUAREZ/AFP

Alicia Barcena mexikói külügyminiszter azt mondta, az ecuadori mexikói nagykövetség több diplomatája megsérült, amikor az ecuadori rendőrök megrohanták a diplomáciai képviseletet. Helyi beszámolók szerint az ecuadori rendőrök páncélozott járművekkel hatoltak be a nagykövetség területére, több rendőr pedig átmászott a kerítésen. Az ecuadori hatóságok közlése szerint Jorge Glast péntek este letartóztatták, és átadták az illetékes hatóságoknak.

A korrupcióval vádolt Glas 2017 és 2022 között már letöltötte a börtönbüntetését, mert másokkal együtt kenőpénzt fogadott el különböző vállalkozásoktól állami megbízásokért cserébe. A mexikói külügyminisztérium tavaly decemberben számolt be arról, hogy a politikus menedékjogot kért az ország quitói nagykövetségén.

A két ország kapcsolatában turbulens napok vannak. Pénteken Ecuador utasította ki Mexikó quitói nagykövetét López Obrador mexikói elnök a megjegyzései miatt, amelyeket a tavalyi ecuadori választásokról tett. Az elnök Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt tavalyi meggyilkolását hasonlította a mexikói politikusok meggyilkolásához, ez pedig felháborodást keltett az ecuadori vezetésben.

(MTI, AP)