Leszerepeltek a magyar birkózók Bakuban: 0 férfi és 1 női olimpiai kvóta jött össze

sport
április 07., 13:01

Négy-négy kötött- és szabadfogású, valamint öt női birkózó próbált olimpiai részvételt szerezni a hétvégi olimpiai kvalifikációs versenyen Bakuban. Ez egyedül a 76 kilós súlycsoportban versenyző Nagy Bernadettnek sikerült, aki előbb olasz, majd U20-as Európa-bajnok belarusz ellenfelét is legyőzte, így eljutott a kvótamérkőzésig, amin 2-0-ra verte a korábbi Eb-ezüstérmes francia Pauline Lecarpentiert.

A további birkózónőink közül az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztalvira már a negyeddöntőben búcsúzott, miután az 53 kilós kategória kiemeltjeként hatalmas meglepetésre kikapott a világ- és Európa-bajnoki harmadik német Annika Wendlétől. Az 57 kilós Bognár Erikának és a 68 kilós Szabados Noéminek egy-egy győzelem után szintén a legjobb nyolc között ért véget a verseny, míg az U20-as vb- és Eb-győztes Elekes Enikő a 62 kilós nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

És még így is a női szakág szerepelt jobban. A kötöttfogásúaknál a 67 kilós súlycsoportban Váncza István, a 77 kilósban Lévai Zoltán jutott el a kvótamérkőzésig, de azt mindketten elveszítették, ahogyan nem szerzett kvótát Szőke Alex (97 kg) és Vitek Dárius (130 kg) sem.

A szabadfogásúak mezőnyében a 86 kilós Püspöki Patrik az első meccsén veszített, hogy az MTI-t idézzük, „a spanyol színekben versenyző Taimuraz Frievtől”. Ezután a 74 kilósok nyolcaddöntőjében a magyar színekben versenyző Kuramagomedov Murad az első körben legyőzte a grúz Giorgi Elbakidzét, de aztán kikapott az olasz Frank Chamizótól, így szintén kiesett. A 97 kilós Bajcajev Vlagyiszlav és a 125 kilós Ligeti Dániel (mindketten ezüstérmesek) a legjobb nyolc között kezdtek, de azonnal kikaptak (1:6 és 4:7), így szintén kiestek.

Eddig Naggyal együtt három magyar birkózónak van olimpiai kvótája: a szabadfogásúaknál 65 kilóban Muszukajev Iszmailnak, a kötöttfogású 87 kilóban pedig Losonczi Dávidnak. A többieknek már csak egy lehetőségük lesz a kvótaszerzésre, mégpedig a májusi, isztambuli világkvalifikációs tornán.