Mégis lesz előválasztás az V. kerületben

POLITIKA
április 08., 13:08

Bár másfél hete még úgy nézett ki, elmarad az V. kerületi ellenzéki előválasztás, mégis meg tudtak egyezni a felek, így április 15-18. között megszavazhatják a belvárosiak, ki legyen a fideszes Szentgyörvölgyi Péter kihívója - írta meg a hvg.hu.

Az előválasztáson online és személyesen is szavazhatnak majd a belvárosi lakosok. Az ex-MSZP-s önkormányzati képviselő, Kovács Alex Gábor és Juhász Péter volt önkormányzati képviselő közül választhatnak.

Eredetileg a momentumos Kerpel-Fronius Gábor is indult volna, azonban végül visszalépett Juhász javára, akit így Karácsony Gergely, a Momentum, a DK, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Nép Pártján támogat. Legelső szövetségese, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) azonban kihátrált mögüle.

Juhász Péter
photo_camera Juhász Péter Fotó: Németh Dániel/444

Az V. kerület erős jobboldali bástya a fővárosban, 1990 óta összesen két olyan ciklus volt, amikor nem a Fidesz polgármestere vezette a kerületet (1990 és 1994 között az SZDSZ-es Mihályi Gábor, 2002 és 2006 közt pedig a szocialista Steiner Pál). 2006 és 2014 között Rogán Antal volt a polgármester, őt követte az immár második ciklusát töltő Szentgyörgyvölgyi Péter.

Budapesten több másik kerületben is felmerült, hogy előválasztással kellene dönteni az ellenzéki polgármester-jelölt személyéről. A XXII. kerületben a DK-s Perlai Zoltán március 24-én legyőzte a momentumos Havasi Gábort, a XII. kerületben pedig ma kezdődött el az előválasztás. A hegyvidékiek Kovács Gergely (MKKP), Farkas Csaba (Momentum) és Visi Piroska civil jelölt közül választhatnak.

Bár Soroksáron, a III. és a XIII. kerületben is több ellenzéki polgármester-jelölt van, ezekben a kerületekben még nem merült fel, hogy előválasztást tartanának. A XIV. kerületben is bonyolult a helyzet, miután Horváth Csaba MSZP-s polgármester nem akar elindulni az előválasztáson, ellenzéki kihívói viszont igen.