Évtizedek óta nem volt ilyen durva árvíz Oroszországban

külföld
április 10., 15:50

Az Ural folyó vízszintje Orenburg régióban szerdán jóval az eddigi tetőzési pont fölé emelkedett, írja a BBC. A helyiek szerint ilyen súlyos árvíz évtizedek óta nem sújtotta Dél-Oroszországot: ezreknek kellett elhagyniuk az otthonukat, Kazahsztánban pedig már közel százezer embert kellett evakuálni.

photo_camera Műholdképen az árvíz Fotó: HANDOUT/AFP

Az áradó folyók egész falvakat öntöttek el, Orenburgban kétezer otthon került víz alá. „Az előrejelzések nem kedvezők, a vízszint tovább emelkedik” – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, aki szerint a kormánytisztviselők mindent megtesznek, hogy segítsék az embereket.

photo_camera Rendőrök Orszk városának elárasztott utcáin. Mentők felfújható csónakokon evakuálják a lakókat Fotó: ANATOLIY ZHDANOV/AFP

Múlt héten több folyó is kiáradt a hó és a jég gyors olvadása miatt. A helyi hatóságok szerint néhány óra alatt méterekkel emelkedve érték el a valaha mért legmagasabb szintet.

photo_camera Árvíz Észak-Kazahszhtánban, az orosz határ közelében, ahol több tízezer embert kellett evakuálni
Fotó: EVGENIY LUKYANOV/AFP

A megáradt Ural Kazahsztánon keresztül ömlik a Kaszpi-tengerbe, így az ország északi részén több térséget is fenyeget az áradás. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök összefogásra szólított fel az elmúlt 80 év legnagyobb katasztrófája idején.