Rétvári: Eddig 440 gyermekotthonban indult vizsgálat

belföld
április 10., 04:17

Hol tart a gyermekotthonok és vezetőik felülvizsgálata, erről kérdezte Gurmai Zita a belügyminisztert, aki helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Többek között arról írt, hogy az állami gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele március 1-től egy kötelező pszichológiai vizsgálat – hogy hány ilyet végeztek és milyen eredményekkel, az nem derült ki. A kormány hamarosan törvényt nyújt be, hogy ez a nem állami gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezéséhez is kötelező legyen.

Emellett soron kívüli hatósági ellenőrzések vannak, illetve lesznek minden gyermekotthonban „a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva”. A vizsgálatok összesen 530 bentlakásos intézményt érintenek, 416 államit, 6 civil szervezet által működtetettet és 108 egyházi fenntartásút. Ebből az 530-ból 440-ben már elkezdődött a vizsgálat. Az államtitkár válasza szerint „a végrehajtó kormányhivatal az eljárása során tudomására jutott bűncselekmény gyanúja esetén köteles feljelentést tenni” – de hogy a 440 intézményből eddig hány ilyen esettel találkoztak, arra nem tért ki.

Rétvári a válaszban megemlítette azt is, hogy a kormány idén 1463 milliárdot költ „szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatásokra”, míg 2010-ben ez az összeg még csak 325 milliárd volt (azt nem tette hozzá, hogy a négyszeres növekedés reálértéken csak kétszeres az infláció hatása miatt, és az sem derült ki, hogy a két szám ugyanazt a kategóriát takarja-e).