Egyetlen helyről kaptunk választ – de milyet! –, miután a 675 milliárdos beruházás-elhalasztás részleteiről kérdeztük a minisztériumokat

belföld
április 12., 14:34

A csütörtöki kormányinfón Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette az idei költségvetés újraszámítását és a 2025-ös költségvetés őszre halasztását. Az idei büdzsében három hónap alatt összejött az egész évre tervezett hiány, így a pénzügyminiszter szavai szerint elhalasztanak 675 milliárd forintnyi állami beruházást, valamint az eredetileg tervezett 2500 milliárd forint helyett 4000 milliárd forinttal fognak eladósodni.

Varga a 675 milliárdról nem árult el részleteket. Csak annyit mondott, hogy a minisztériumok egy-egy keretösszeget fognak kapni, és azon belül kell eldönteniük, hogy milyen beruházásokat fognak átütemezni. Ezért még csütörtökön egyenlevelet írtunk valamennyi minisztériumnak, amiben azt kérdeztük: az adott tárcának milyen keretösszeget szabtak meg, és emiatt milyen beruházások átütemezése várható. Arról is érdeklődtünk, hogy mely beruházások csúsznak 2025-re, melyek 2026-ra (vagy később).

Egyetlen helyről kaptunk választ, a Pénzügyminisztériumtól. Más dolog, hogy a Rejtő Jenőtől megismert Cödlinger-technikát alkalmazták – kérdésünk és válaszuk nyomán ugyanis az alábbi párbeszéd bontakozott ki:

Kérdés: A csütörtöki kormányinfón elhangzott a pénzügyminiszter úr szájából, hogy 675 milliárd forint értékű állami beruházást kell elhalasztani ebben az évben. Arról is beszélt, hogy a minisztériumoknak egy-egy keretösszegen belül kell eldönteniük, hogy milyen beruházásokat fognak átütemezni. Érdeklődni szeretnék, hogy a tárcának milyen keretösszeget szabtak meg, és emiatt milyen beruházások átütemezése várható. Az is érdekelne, hogy a beruházások közül hány lesz 2025-re és hány 2026-ra halasztva.

Válasz: A kormány háborús időszakban is megtartja a 13. havi nyugdíjat, megemelte a tanárok, óvónők, ápolók, orvosok, rendőrök, katonák bérét, megvédi a rezsicsökkentést és a családtámogatásokat. A költségvetési hiány csökkentése érdekében a kormány 675 milliárd forintnyi beruházás elhalasztásáról döntött, miközben kizárólag hazai forrásból jóval több, mint 2000 milliárd forint értékű beruházást még idén megvalósít.

Vajon mi lett volna itt a Hány éves maga, Cödlinger úr?-nak megfelelő kérdés?