A szövetségi kapitányt is meglepte Milák Kristóf

sport
április 13., 05:44

Egyéves kihagyás után versenyzett Milák Kristóf, a 24 éves úszó tarolt a magyar bajnokságban. Hat számban indult, 50, 100 és 200 méter gyorson, valamint 100 és 200 méter pillangón nyert, csak 50 méter pillangón lett második Szabó Szebasztián mögött.

Sós Csaba szövetségi kapitány az nyilatkozta a verseny után az M4 Sportnak, hogy Milák jóval jobb időket úszott annál, mint amire ő számított az alapján, amit tudott az úszó felkészüléséről. Sós szerint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó teljesen egyedi utat jár és „erre nincsen recept”. Emiatt Milák olimpiai esélyeiről azt mondta, hogy jósolni is nehéz.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„Nyilván a vágyainkat tudjuk mondani. Megtörtént az, hogy jóval előrébb tart, mint amit várni lehetett, hát persze, hogy az embernek megvan a reménye. Egy kimagasló alakjáról beszélünk a sportágnak, aki mindenféle címet véd és birtokol, és világcsúcstartó. Tehát neki nyilvánvalóan csak ez lehet a mérce. Ha ezt megcsinálja, akkor ez teljesen jó neki. Ez egy egyedi, ilyet még nem láttunk. Sok kockázatot hordozott és hordoz, de adja az ég, hogy sikerüljön” - mondta a kapitány.

Milák Kristóf edzője, Virth Balázs szerint tanítványa előrébb tart, mint azt gondolta volna. Az M4-nek azt mondta, hogy „Kristóf igazolta azt, hogy olyan tehetségről van szó, akivel nem csak én, de nagyon sok más edző sem találkozott”. Örül annak, hogy Milák végigúszta mind a hat számot, mert ez olyan versenyterhelés, amire most szüksége van. Szerinte számítani lehetett arra, hogy az olimpiai bajnok a rövidebb versenyszámokban jól fog szerepelni, a kétszázas távokon viszont az állóképességét olyan szintre kell hozni, amilyenen az tavaly volt. Ezen fognak dolgozni. „Ha ezt a sikerül megvalósítani hogy a munkát elvégezze, nem gondolom, hogy félteni kellene az olimpiától” - tette hozzá.

Virth szerint Milák 200 pillangón úszott 1.54:09-es ideje a magyar mezőnyt tekintve erős, de négy és fél másodpercre van a saját legjobbjától. „Mindenkit a saját csúcsához, a saját idejéhez kell mérni. Ennek ellenére azt gondolom, amit úszott ennyi kihagyással, igazolta azt, hogy egy zseniális versenyző, extraklasszis”.

Bizakodó vagyok, eltalálta amit jósoltam, de jobb, mint amire mindenki gondolt. – mondta a szakember, aki kiemelte, több versenyzője – Kapás, Telegdy, Márton – is remek teljesítményt nyújtott az ob-n.

Visszatérve Sós Csaba szövetségi kapitányra. Beszélt a szülés után visszatérő háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáról is, aki 400 vegyesen ötödik lett, 200 vegyesen harmadik. Sós szerint „a modern sportnak ezekben a rendkívül intenzív évtizedeiben, amiket élünk, hogy valaki szülés után visszajön, teljesen egyedi dolog, már maga a próbálkozás is dicséretes”.

És szóba került a 15 éves Jackl Vivien is, aki egyéni csúcsát majdnem hat másodperccel megjavítva 4:34.96 perces, olimpiai szintet érő idővel nyert 400 méter csütörtökön.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„Három évvel ezelőtt Egerszegi Krisztina korosztályos csúcsát 400 vegyesen több mint tíz másodperccel megjavította, onnantól itthon már élénk figyelem kíséri. Tavaly serdülőként nemcsak az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon nyert, hanem két évjárattal feljebb ifjúsági Európa-bajnok is lett, most pedig ott van a felnőttek között a 15 évével. Ez egy gyönyörű karrier, reméljük, hogy nem törik meg" - mondta a kapitány.