Messze elmarad az idei gyerekszületésszám az előző évekétől

demográfia
április 13., 11:00

2024. március 17-ig (01-11. hét) az előző év azonos időszakához és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva is 11 százalékkal kevesebb gyermek született - írja a KSH Monitor a friss adatok alapján.

link Forrás

Ahogy azt a februári adatok alapján megírtuk, idén az első két hónapban a természetes fogyás 9857 volt, ami 13 százalékkal magasabb a tavalyinál. És annyi, mintha két hónap alatt elnéptelenedett volna egy Csorna vagy egy Ócsa nagyságú település.

link Forrás

A magyarországi természetes népességfogyás az egyik legnagyobb mértékű Európában. Sok magyarországi megyében az ideális érték kétharmadát sem éri el a teljes termékenységi mutató, a legrosszabb Budapesten a helyzet.

Ráadásul az éves összesített adatokból azt is tudjuk, hogy 2022 óta tovább romlott a népesedési helyzet Magyarországon. A teljes termékenységi arányszám a 2022-es 1,52-ről 1,5-re csökkent a múlt évre, majd az idei első két hónap után már csak 1,39 az értéke, és idén februárban kis híján történelmi mélypontra esett a születések száma.

link Forrás

A házasságkötések számának zuhanása ugyanakkor megállt, ennek köze lehet a január elsejétől elérhető CSOK Plusz hitelnek. 2024. március 17-ig (01-11. hét) az előző év azonos időszakához képest 12 százalékkal több, de az elmúlt öt év átlagához viszonyítva még így is 28 százalékkal kevesebb házasságot kötöttek.

link Forrás