Amit Magyar Péter Ukrajnáról mondott, az jó pár ponton óriási tévedés

POLITIKA
április 14., 13:04

Pénteken Bolgár György klubrádiós műsorának volt a vendége Magyar Péter, ahol a több mint egy óra alatt az orosz-ukrán háború is szóba került. Az ennek kapcsán elmondottak miatt már két politikus, az lmp-s Ungár Péter és a momentumos Tompos Márton is kritizálta Magyart, erről ebben a cikkünkben írtunk.

Az egyik legfelkészültebb magyar Oroszország-szakértő, a 444 állandó szerzője, Rácz András is foglalkozott a Klubrádióban elhangzottakkal, pontokba szedve próbálta – ahogy írja – helyre tenni a tévedéseket.

link Forrás

Annak kapcsán, hogy Magyar azt mondta, Ukrajna „semmiben nem felel meg az európai uniós értékeknek, előírásoknak”, Rácz emlékeztet, hogy a keleti szomszédunk már 2014-ben társulási szerződést írt alá az EU-val és azóta számos jogharmonizációs lépés történt. „Többek között ezért is működhet a Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Térség (DCFTA) és a vízummentesség az EU és Ukrajna között” – írja Rácz.

Magyar azt is mondta, hogy Ukrajnában a lakosság többsége oroszul beszélt a háború előtt. „Ukrajnában az utolsó népszámlálás 2001-ben volt, szóval nem éppen friss - de már az akkori adatok (2. forrás) is azt mutatták, hogy a lakosság döntő többsége ukránnak vallotta magát (több, mint 85%), az anyanyelv-használatra pedig az jött ki, hogy a lakosság 67%-a az ukránt használta anyanyelvként, 30% pedig az oroszt (a maradék a különféle egyéb kisebbségeket jelentette, beleértve a magyart is.)” – írja erről Rácz.

Magyar Péter arról is beszélt az interjúban, hogy az ukrán földek jelentős része már különböző nyugat-európai konszerneknél és oligarcháknál van, és egyébként amerikai befolyás alatt. „Ez egy közismert orosz álhír, aminek nincs igazolható valóságalapja” – írja Rácz és Német Szilvi Lakmuszon megjelent cikkét ajánlja annak, aki a témában elmélyedne.

Magyar amerikai rakétatelepítéseket is említett. „Soha fel nem merült, hogy egy annyira instabil és az oroszok által 2014 előtt, de kisebb részben 2022-ig nagyon mélyen penetrált országba, mint Ukrajna, az Egyesült Államok valaha, bármiféle rakétát - feltételezem, hogy itt Magyar az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeire gondolhat - telepítsen” – írja erről Rácz.