Majdnem százhúsz éves országos melegrekord dőlt meg szombaton

időjárás
április 14., 10:20

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton: az országos csúcs a Csongrád-Csanád megyei Derekegyházán született, ahol napközben 27,6 fok volt - a korábbi, erre a napra vonatkozó rekordot, 27,5 fokot 1906-ban regisztrálták Orosházán.

A fővárosi rekordot Újpesten mérték 26,4 fokkal - a korábbi rekord 25,6 fok volt, amit 1939-ben regisztráltak ezen a napon Budapesten.

Magyarországon március vége óta olyan meleg van, mintha május vége, június eleje lenne, múlt vasárnap például tíz fokkal volt magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Világszinten március volt zsinórban a tizedik hónap, amikor megdőlt a melegrekord: az idei volt a valaha mért legmelegebb március a világon.

link Forrás

A hétvégi sütkérezésünket hidegfront váltja fel a jövő héten: kedden már esőre és jelentős lehűlésre lehet számítani országszerte, szerdára 15 fok körüli hőmérsékletet jeleznek a meteorológusok.

A BBC Gavin Schmidtet, a Nasa Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatóját megszólaltató riportja szerint a mostani hőség mögött az El Niño áll, és bár utóbbi lenyugvása után a következő hónapokban a hőmérsékletnek átmenetileg csökkennie kellene, egyes tudósok attól tartanak, hogy ez nem így lesz.

Múlt kedden a svájci KlimaSeniorinnen csoport főleg hetvenes éveikben járó női aktivistái pert nyertek az ország ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert Svájc nem tesz eleget a klímaváltozás megfékezéséért. Ez az első eset, hogy a bíróság globális felmelegedést érintő ügyben döntsön egyéni kezdeményezésre, és mivel a döntés kötelező érvényű, az akár negyvenhat európai országban vezethet jogi változásokhoz.

(MTI via HungaroMet) Címlapon: Kánikula Budapesten 2023 nyarán. Fotósorozat: Bankó Gábor/444